Leker med trädgårdens former i glas och lera

Kalmar Artikeln publicerades

Svartbränt stengods, klarglas och röd tegellera. Det är en stram men samtidigt lekfull utställning när Annika Jarring arbetat med temat ”trädgård”.

Annika Jarring arbetar med solcellsglas från Kina för att bygga tredimensionella former.
Foto: Karin Asmundsson
Annika Jarring arbetar med solcellsglas från Kina för att bygga tredimensionella former.

Annika Jarring har lekt med proportionerna i trädgården Ett par skor har blivit pyttesmå, medan några frökapslar har blivit jättelika. Vattenkannan har gått från att vara ett bruksföremål till skulptur. Hon är fascinerad av det växande, och tycker om att leka med former och proportioner.

I fönstret ska det växa. Hon har satt purpurbönor i krukor som ska få klänga på en mobil, gjord av cirklar i stengods.

Trädgården har varit viktig för henne hela livet. Hon är uppvuxen på en bondgård i Skåne, och bor numera i äppelriket i småländska Urshult. Med utställningen Trädgård kombinerar hon intresset för trädgård med glas och keramik, och med intresset för arkitektur.

Annika Jarring är utbildad vid Konstfack, då var det hälften glas och hälften keramik, säger hon Sedan tog glaset överhand i många år. Efter examen 1992 startade hon, tillsammans med några kurskamrater, en sommaröppen glashytta på Fjäderholmen i Stockholm, och var verksam där i tio år. Då blåste hon. Vintertid arbetade hon med kalla tekniker. Numera arbetar hon nästan uteslutande med planglas, som hon skär sönder och limmar med silikon för att bygga former, som de stora kalkerna som fångar upp och reflekterar solen.

Annika Jarring har gjort design bland annat för Svenskt Tenn. Hon arbetar med inte bara i keramik och glas utan också plast, kompositer, återbruk och blandmaterial. Hon har ställt ut mycket, både i och utanför landet.

Hon är representerad bland annat på Nationalmuseum, Röhsska, Statens konstråd och The Islandic Museum of Design och Applied art. Hon har gjort offentliga utsmyckningar, främst i Kronobergs län. 2002 gjorde hon priset till Eurovision Song Contest.

Frökapsel i jätteformat.
Frökapsel i jätteformat.
Annika Jarring bygger skulpturer av planglas. Hon skär glaset i tunna remsor och limmar med silikon..
Annika Jarring bygger skulpturer av planglas. Hon skär glaset i tunna remsor och limmar med silikon..

 

Fakta

Utställning

Trädgård

Annika Jarring

glas och keramik

Teatergalleriet Kalmar

15 augusti - 31 augusti

Visa mer...