Letar efter flera spår av Kalmarkriget

Kalmar Artikeln publicerades
Bo Knarrström har hittat projektiler som användes under Kalmarkriget.
Foto: Karin Asmundsson
Bo Knarrström har hittat projektiler som användes under Kalmarkriget.

Redan efter några timmar hade arkeologerna hittat både keramikskärvor och pistolkulor. Under en vecka ska de fortsätta att gräva vid Kalmarsundsparken.

Kalmar

Bo Knarrström och Jane Jansen söker spår efter Kalmarkriget. Under veckan ska de visa sina fynd.
Bo Knarrström och Jane Jansen söker spår efter Kalmarkriget. Under veckan ska de visa sina fynd.

1611 var området utanför Kalmar slott ett lerigt slagfält. Den som stack upp huvudet riskerade att få det bortskjutet. Under veckan är det nya arkeologiska utgrävningar.

– Nu ska vi gå på djupet och se om vi kan hitta avtryck efter kriget 1611, säger arkeologen Jane Jansen.

Förra sommaren grävde arkeologerna fram resterna av ett gammalt försvarsverk, och i år fortsätter de på samma ställe. Ett djupt schakt har tagits upp, och vid kanten ligger måndagsmorgonens fynd, keramikskärvor och pistolkulor.

Keramiken är från 1400-talet, tror Bo Knarrström, och kan antingen komma från det närbelägna klostret, eller från slottet.

– Det är lite som en polisiär utredning, och det är otroligt spännande också för en luttrad arkeolog, säger han.

Under tisdag, onsdag och torsdag ska arkeologerna informera om dagens fynd, och på tisdagskvällen blir det en rundvandring på slagfältet.

I samband med utgrävningarna kommer det att visas fynd och kopior av föremål, och barn kommer att få prova på att leta bland grävmassorna. Förra året hittade en 11-årig pojke ett silvermynt som så småningom kommer att hamna på museum.

Man har hittat två skelett, ett sommaren 2013, och sommaren 2017 fann man ytterligare ett.

– Det är två svenska soldater, en från Öland och en från Småland. Området var fullständigt nedbränt, och på vallarna gick prickskyttar, och det var nog inte så lätt att begrava de döda, säger Bo Knarrström.

I området finns mycket projektiler.

– Väldigt mycket. Det är kanonkulor, pistolkulor och granatskärvor. Danskarna sköt allt vad de kunde mot slottet, och svenskarna sköt tillbaka. Fynden tyder på en ständig beskjutning.

Intresset för sommargrävningarna har varit stort. Förra året kom över tusen personer för att lyssna och titta.

– För vår del är det viktigt att kunna erbjuda bra barnaktiviteter med hög kvalitet. Det kan förhoppningsvis skapa ett framtida intresse för historia och arkeologi, säger Emma Angelin Holmén, kulturutvecklare på Kalmar kommun.

Utgrävningen finansieras av Länsstyrelsen i Kalmar län. Ett av målen är att sprida kunskap om Kalmars historia och vad som hände på slagfältet i Kalmarsundsparken 1611.

Kalmarsundsparken var ett stort slagfält under Kalmarkriget 1611. 2017 grävde arkeologerna fram ett skelett av en soldat. 2018 hittade man ett blockhus, som fungerade som en bunker utanför slottet. I år fortsätter grävningarna runt blockhuset för att skapa ny kunskap om vad som verkligen hände vid belägringen av Kalmar slott 1611.