Liselotte Ross: ”Artikeln visar precis det vi var oroliga för”

Kalmar Artikeln publicerades
Kommunalrådet Liselotte Ross (V).
Foto: Lotta Zaar
Kommunalrådet Liselotte Ross (V).

Kommunalrådet Liselotte Ross (V) har följt Östra Smålands rapportering om Humana. Hon protesterade mot att assistansen privatiserades och saknar belägg för att den har inneburit en besparing för kommunen.

– Det är beklagligt, säger Liselotte Ross om artikeln där anhöriga slår larm om sämre hjälp sedan Humana tog över.

– Artikeln visar precis det vi var oroliga för. Det är viktigt att vi gör en första granskning av Humanas verksamhet. Ser vi att den inte håller måttet måste vi diskutera att ta tillbaka assistansen. Jag avvaktar den tillsynen.

I april 2016 ifrågasatte hon den rapport som sade att privatiseringen skulle spara in sju miljoner kronor per år. Hon beskrev det som ett svek mot både brukare och personal.

– Vi har inte sett att vi har fått igen den summan som det talades om. Vi vill få de siffrorna på bordet så att vi kan agera på rätt grunder.

Liselotte Ross är personalansvarig i kommunstyrelsen.

– Det ska bli mycket intressant att se hur många assistenter som väljer att stanna kvar hos Humana. Jag tror att en stor grupp väljer att komma tillbaka till kommunen. Att Humana har sämre jourersättning är en orsak. Den här ovissheten är ingen bra personalpolitik och det är inget ansvarstagande mot de personer som behöver vårat stöd allra mest.

Trots att vänstern är del av den majoritet som beslutade om privatiseringen, så är Liselotte Ross fortsatt skeptisk.

– I fall med andra privata utförare så har vi reserverat oss. Ser vi att vinstintresset är överordnat så säger vi nej. Är privatiseringen ett faktum vill vi se till att övergången blir så bra som möjligt och att det är med så många skallkrav som möjligt.

Socialchefen Cecilia Frid uppger att privatiseringen har gett den tänkta besparingen.

– Den har gått igenom, hela besparingen. Det är främst på administration och jourkostnader som vi har klarat besparingskravet. Samtidigt har volymen ökat på grund av att statlig assistans har gått över till kommunen. Det är en kostnad som är svår att förutse och som vi inte får kompensation för.