De kuggade flest gånger – hen klarade på 24:e försöket

Kalmar län Artikeln publicerades
Foto: Sanna Tedeborg

Efter två år och 23 kuggade uppkörningar klarade en person i Västervik att ta B-körkort. Det är ändå bara hälften så många körprov som landets värsta kuggare behövde innan hen klarade kortet.

Västerviksbon, som var 23 år när hen klarade körprovet, är den som kuggat flest gånger under de senaste åren, enligt statistik från Trafikverket som Nyhetsbyrån Siren har tagit fram.

Näst flest försök, 22 stycken, behövde en 51-åring boende i Torsås kommun innan hen kunde kvittera ut ett körkort.

Topp 10-listan över länets mest kuggade körkortsaspiranter är både geografiskt och åldersmässigt blandad. Det gäller även de som gjort flest prov i hela landet. Den listan toppas av en 45-åring från Sollentuna som fick sitt körkort efter 50 uppkörningar.

En 20-åring från Örebro klarade sig på försök 44:a, medan en 28-åring från Vänersborg efter 34 försök ännu inte har fått sitt körkort.

Sedan 2013 har drygt 1 200 personer runtom i landet kört upp minst 15 gånger.

– Det är ytterst ovanligt. Under den här perioden genomfördes totalt drygt 1,8 miljoner körprov, säger Kristina Hagberg, chef på Trafikverket Förarprov, till Nyhetsbyrån Siren.

Den person som har kört upp flest gånger på kortast tid under perioden är en 40-åring från Upplands-Bro, som under 1,5 månader i somras körde upp 15 gånger.

– Vi försöker säga att man ska hushålla med sina provtillfällen, så att man verkligen tränar mellan gångerna och satsar på utbildning istället för omprov. Vi ser ibland att man kommer tillbaka för tidigt för att genomföra prov, och det finns inget som hindrar det om det finns lediga tider, säger Kristina Hagberg.

Siffrorna gäller personer som har genomfört 15 körprov eller fler för behörighet B under perioden 1 januari 2013 till 11 oktober 2019 på Trafikverket. Prov som har genomförts på Försvarsmakten eller gymnasieskolor är inte inräknade.

 


FAKTA

Kostnad för kör– och kunskapsprov

Ett körprov för behörighet B kostar 800 kronor om det görs dagtid och 1040 kronor på kvällar och helger. Avgift för Trafikverkets bil vid körprovet är 400 kronor. Kunskapsprovet kostar 325 kronor dagtid och 400 kronor på kvällar och helger. För att få körkort måste man få godkänt på kunskapsprovet och körprovet inom en tvåmånadersperiod, annars måste båda proven göras om.

Källa: Trafikverket.se.