”Lokal journalistik lika viktig som elnätet”

Kalmar Artikeln publicerades
Thomas Grahl är pessimistisk inför framtiden för dagspressen.
Foto: Mats Holmertz
Thomas Grahl är pessimistisk inför framtiden för dagspressen.

– Den lokala journalistiken är absolut nödvändig för vår sociala välfärd, lika viktig som VA-nätet och elnätet. Det säger Thomas Grahl, tidningsmakare och tidigare vd för Östra Småland.

Han menar att lokalpressen är absolut nödvändig för samhällsgemenskapen,och han talar inte bara om Östra Småland Nyheterna utan om situationen i stort.

– Men i verkligheten är det betydligt mer dystrare med den globala övervakningskapitalismens härjningar som är fullständigt oreglerade.

Han är, minst sagt, bekymrad över framtiden.

– Den lokala journalistiken kan snart inte betalas av marknaden. Annonspengarna försvinner, den digitala affären är inte tillräcklig för att betala för den journalistik vi har vant oss vid att ha. Antingen får vi acceptera att det blir som det blir, med lynchmobbar på Facebook och direktsända illdåd på Internet, och det tror jag inte att någon vill, eller så får vi göra något annat.

Thomas Grahl var vd för Östra Småland Nyheterna och marknadsområdeschef mellan 2014 och 2017. Då hade han bland annat varit chefredaktör för gratistidningen Metro och vd för Berling Media och Skånska Dagbladet. Han har fortsatt att arbeta med mediepolitiska frågor. Tidigare i höstas skrev han, tillsammans med Lars Engqvist och Mats Svegfors, en debattartikel i DN med förslag om kraftigt höjt presstöd. De menade att lokaltidningarna får allt svårare att överleva när annonsörer läsare flyttar över till sociala medier och globala streamingtjänster, och att det inte längre räcker att lappa och laga utan att det krävs omedelbar politisk handling.

– När tidningsutgivarna blir nervösa blir det ganska bekymmersamt. De flesta lokalredaktioner går inte att räkna hem företagsekonomiskt, men de finns kvar för den publicistiska helhetens skull. Men fortsätter utvecklingen kommer matematikerna att ta över, och den dagen är det ajöss med lokaljournalistiken,

Idag får public service 8,6 miljarder i statligt stöd, medan presstödet är på 650 miljoner kronor.