Lokalteatern firar 40 år med jubileum på museum

Kalmar Artikeln publicerades
Lokalteatern under en uppsättning av Pärleporten 2005. På bilden syns Berit Hjort, Peter Lindskog, Thomas Wiegert, Lise Larsen och Peter Hausenkampf.
Foto:Cia Tegréus
Lokalteatern under en uppsättning av Pärleporten 2005. På bilden syns Berit Hjort, Peter Lindskog, Thomas Wiegert, Lise Larsen och Peter Hausenkampf.

Utställningar och föreställningar när amatörteatergruppen Lokalteatern firar 40 aktiva år. Skådeplatsen blir Kalmar läns museum.

Resan började med Cabare Bah 1978. En spontan lördagskabaré där lite vad som helst kunde hända.

– Det visste inte alla, men "Bah" betydde "bara". Kabaré, bara, berättar Stephan Holmström.

Han är regissör och en del av det löst sammansatta järngäng av entusiaster som utgör amatörteatergruppen Lokalteatern. Genom åren har säkert 100 personer kommit in och ut men kärnan av gruppen har varit konstant.

  Under de 40 år som gruppen varit aktiv har de hunnit med att sätta upp nästan lika många föreställningar, och det har varit en salig blandning: Allt från Strindberg och Molière till egenskrivna uppsättningar. Däremellan har man gjort radioteater och var bland de första att lansera frossan som koncept. Frossa är en slags krogshow där man uppträder innan, under och efter gästerna får äta och dricka. Ett koncept som till en början hade svårt att få fäste men som i dag är vanligt förekommande.

  Just en salig blandning, beskriver gruppen det jubileumsfirande som till hösten kommer att ta plats på Kalmar läns museum. Två olika utställningar och en jubelfrossa kommer det att bjudas på när spektaklet tar sin början den 12:e september. Den första utställningen behandlar livet utanför scenen under de 40 år som eldsjälarna hållit i gång.

  – En gång skulle vi besöka en annan teatergrupp i Litauen. Det var mitt under den tiden som Berlinmuren föll. Samtidigt som vi var där erkände Litauen som ett eget land. Det var häftigt, berättar Peter Lindskog.

  Den 7:e november rullar nästa utställning i gång. Denna kommer vara en fotoutställning över föreställningarnas historia, invävt med vad som hände dem och omvärlden under tidens gång. I en av utställningarna har gruppen valt att låta gamla tidningsrecensioner om deras föreställningar berätta historien.

  Den 9:e november spelas jubelfrossan. Föreställningen skildrar 40 år med Lokalteatern och kommer att pågå i flera timmar, med mat och dryck och pauser.

  – Det är nytt för oss att ha både utställning och föreställning. Det ska bli roligt att berätta länets historia genom Lokalteaterns historia, säger Maria Kanje, producent på Kalmar läns museum.