Makthavarna: Platserna 36-23

Maktlistan 2018 del 2 Artikeln publicerades

Två nya namn, en man och en kvinna, samt en sportprofil som gör listcomeback hittar vi på Maktlistans mellersta skick. Förra årets placering inom parentes.

Foto: Tomas Löwemo

36 (34) Karin Mattsson

Östra Smålands/Nyheternas tidigare direktör är en av makthavarna i svenskt bankväsen. Som biträdande regionchef för södra regionen i Swedbank har hon bland annat ansvar för utlåningen till företag. Pendlar till regionkontoret i Malmö. Kommer från en inflytelserik familj; pappa Kjell har varit kommunalråd, mamma Inger socialdemokratisk politiker, farbror Anders är ordförande för nya regionstyrelsen och maken Lars är ekonomidirektör på landstinget.

35 (35) Mari Kadowaki

Direktören på batteritillverkaren Saft sade i höst upp 30 personer sedan en prestigeorder till tunnelbanesystemet i Doha i Qatar levererats klart. Länets bäst betalda kvinnliga vd med en årslön omkring 2,5 miljoner. Har i år delat med sig av sina personliga erfarenheter genom att delta i en rad enkätutfrågningar i Barometern.

Foto: Roger Carlsson

34 (36) Mattias Bäckström Johansson (SD)

De 37-årige reaktoroperatören från Oskarshamn har en framtoning som passar Sverigedemokraternas ledning. Korrekt, lugn och välartikulerad. Den här mandatperioden riksdagsledamot för Kalmar län. Medlem av partistyrelsen och ledamot av riksdagens näringsutskott. Ett försök att lösa in ogiltiga sedlar, som uppmärksammades i våras, lämnade inga märken på Bäckström-Johansson.

Foto: Mattias Mattisson

33 (33) Lina Isaksson

Den som ska göra karriär ska byta jobb ofta. Det har tjejen från Silverdalen som blev journalist på Östra Småland/Nyheterna förstått. Numera kan hon titulera sig kommunikationsdirektör. Fick nytt jobb på landstinget i Kalmar som transformeras till Region Kalmar län. Har varit mediechef hos polisen i Södra Sverige, kommunikationschef på länsstyrelsen, kommunikatör hos polisen och utbildningsledare på universitetet.

Foto: Pierre Stjernfeldt

32 (31) P-O Ohlsson

Ägaren till Ica Maxi i Oskarshamn avgick under året från förbundsstyrelsen i mäktiga ICA. Där uppmärksammades han för att vara en av dem i styrelsen som ägde allra mest aktier i bolaget. Är fortfarande ordförande i styrelsen för Handel Oskarshamn, en viktig motor för att göra staden till ett handelscentrum.

Foto: Birgitta Hultman

31 (37) Janna Valik

E-hälsomyndighetens generaldirektör har visat sig vara en kvinna med mycket stor personlig integritet. Hon har från början gjort klart att hennes myndighet verkar för hela landets bästa. Lokaliseringen till Kalmar innebär inte att regionens politiker har något att säga till om. Kraftig markering när stiftelsen Linnéakademin i våras diskuterade om inte regionerna skulle kunna beställa uppdrag hos myndigheten.

Foto: Eric Arenius

30 (Ny) Ida Gratte

Den 22-åriga artisten från Kalmar och Nybro har snabbt blivit en förebild för unga tjejer som tycker att nu är det slut på tafsande och trakasserier. Karriären har tagit fart. Men kändisskapet har också haft ett pris, alla gillar inte hennes kritik. Under en period fick hon mängder av penisbilder skickade till sig på nätet och vid lanseringen av senaste skivan hackades hennes sociala medier.

Foto: Karin Asmundsson

29 (28) Mattias Adolfson (S)

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande har ansvaret för byggexpansionen i Kalmar. Starkt engagerad i valrörelsen. Ledamot i Östra Smålands styrelse. Har, som många andra socialdemokrater i kommunen, fått erfara att det inte är så lätt att få uppmärksamhet när man verkar bredvid ett kommunalråd som Johan Persson.

Foto: Mats Holmertz

28 (29) Per Stephani

Kalmarhems vd fick omedelbart erfara att det är en post som tvingas hantera ärenden som många Kalmarbor har synpunkter på. Ska vara det kommunala lokomotivet i kommunens byggsatsningar. En nesa under året är beslutet att den tidigare prestigebyggnaden, Läppstiftet på Varvsholmen, är i så uselt skick att den måste rivas. Sitter i Kalmar FF:s styrelse, efter att det kommunala bolaget sponsrat med 100 000 kronor.

Foto: Tomas Königsson

27 (27) Peter Akinder

Göran Perssons tidigare talskrivare är sedan 2007 ledarskribent på Östra Småland/Nyheterna och sedan 2009 politisk chefredaktör. Har kvar många kontakter från tiden i regeringskansliet. Bland kompisarna räknas såväl Göran Persson som förra näringsministern Anders Sundström. Sambon Pia Edin valdes den 9 september in som socialdemokratisk ledamot av regionfullmäktige.

Foto: Anders Johansson

26 (Comeback! Plats 33 på Maktlistan 2016) Svante Samuelsson

Samuelsson arbetade under tio års tid som klubbchef för Kalmar FF innan han 2016 lämnade sin post. Då var han på plats 33 på maktlistan. Sedan har han arbetet i eget konsultföretag och med ekonomi på Destination Kalmar, det ger inga listplaceringar. Nu blir han han sportchef på Svensk Elitfotboll, en riktig maktposition i Fotbollssverige.

Foto: Mats Holmertz

25 (Ny) Peter Aronsson

Linneuniversitetets nye rektor. Historieprofessorn blir den person som ska ta det nya universitetsbygget tryggt i hamn. Redan innan invigningen är det klart att det kommer att kräva en ordentlig ansträngning. Hyran blir så hög att universitetet måste spara på annat och såväl lärare som studenter klagar redan på att det är trångt.

Foto: Roger Carlsson

24 (24) Johan Franzén

IK Oskarshamns ordförande är en riktig länsbo. Bostadsorten är Högsby, sommarstugan ligger i Bergkvara och så basar han över klubben i Oskarshamn, som gör en mycket framgångsrik säsong. Platschef på Skobes, med föreningsengagemang i blodet. Pappa var ordförande i Lenhovda i många år.

Foto: Mats Holmertz

23 (23) Dzenita Abaza (S)

Socialdemokraternas kvinnliga kommunalråd i Kalmar har det svårt i skuggan av Johan Persson. Kanske det är förklaringen till att hon inte fick så många kryss i valet 9 september, inte stort fler än partiets andra invandrarprofil, Nasim Malik på plats 9 på valsedeln. Abaza må vara ifrågasatt, men hon har en mycket stark ställning i partiet i Kalmar och det finns ingen officiell opposition mot henne.

Läs mer:

Klicka här för att se hela förra årets maktlista!