Makthavarna: Platserna 50-37

Maktlistan 2018 del 1 Artikeln publicerades

Fem personer som inte varit med på listan tidigare letar sig in på den nedre delen, varav två åsiktspersoner får dela på plats 37. Förra årets placering inom parentes.

50 (47) Thoralf Alfsson

Det har varit ett riktigt tufft år för den omtalade Sverigedemokraten från Kalmar. Hoppades på att krysskampanj skulle ta honom till riksdagen. Istället anmäldes han till partiets fruktade medlemsutskott och uteslöts. Men den vällästa bloggen är kvar och frågan är väl om inflytandet blivit större eller mindre i den nya, fria rollen.

49 (Ny) Anders Oskarsson

Världens bästa konditor. Oskarshamns mästerkonditor har ett klart inflytande över de sötsaker vi ska stoppa i oss. Och han har synpunkter på tillståndet i branschen. Att inkallad som gästdomare i det omåttligt populära ”Hela Sverige Bakar” är i den här världen det slutgiltiga beviset på storhet. Och vi har tur att han valde rätt bana i livet. Om lärarna fått bestämma hade han blivit styckare.

48 (50) Anton Sejnehed (S)

Nybliven pappa som tillsammans med Andreas Erlandsson tagit ett fast grepp om Socialdemokraterna i Oskarshamn. Trots sin ungdom, född 1991, finns det de som menar att han kan bli Ulf Nilssons (S) arvtagare som den mäktigaste politikern i Oskarshamn om några år. Stort inflytande i allt politiskt liv i staden.

47 (48) Christina Fosnes (M)

Det är inte lätt att vara moderatledare i Kalmar. De interna bråken har varit standard under flera år och det har varit mycket sådant som tagit Fosnes tid. Men valet gick bättre den här gången än 2014, och Fosnes klarade de interna attackerna och har enat de kvarvarande allianspartierna. Men sitter hon verkligen mandatperioden ut? Blir ålderspensionär innan valet 2022.

46 (Ny) Åke Andersson

Destination Kalmars chef har ett finger med i allt som rör evenemang i residensstaden. Kalmar har etablerat sig som en av landets främsta sommarstäder och antalet arrangörer som vill hit ökar hela tiden. Ibland blir det någon miss, som när Pride och Högvakten nästan kolliderade på Stortorget i somras. Men det är bara en anmärkning i marginalen.

45 (40) Bengt Kronblad

”Borgmästaren i Lindsdal” trappar ner. Under året avsade han sig uppdragen som distriktsordförande för PRO och ledamot av pensionärsorganisationens riksstyrelse. Men 76-åringen är fortfarande en mycket efterfrågad konsult och föredragshållare i olika pensionärssammanhang. Hustrun Maj-Britt får se till att kalendern inte är helt fylld. Trädgårdsarbete tillhör favoritsysselsättningarna.

Foto: SUVAD MRKONJIC

44 (44) Pontuz Löfgren

Ett av de namn som nämnts som tänkbar ny ordförande i Kalmar FF. Det getingboet torde emellertid mästermäklaren från Boholmarna vara alldeles för klok för att ge sig in i. Kunde 2018 glädjas åt att hans bolag i en stort upplagd undersökning hade de mest nöjda kunderna av alla mäklare i hela landet. Men 48-åringen är van vid att hyllas. Hans bolag går som tåget och är stor sponsor till bland annat Kalmarsund Pride. En politisk karriär ligger definitivt inom räckhåll. Men för vilket parti?

Foto: Daniel Svensson

43 (43) Martin Åkerberg

IK Oskarshamn gör en av de bästa säsongerna någonsin och i våras presenterade klubben ett mycket bra resultat och kunde lägga ytterligare två miljoner i kassakistan. Klubbchefen Martin Åkerberg kan dessutom glädja sig åt att i takt med framgångarna kommer alltfler för att titta på matcherna, det ger extra klirr i kassan. En betydande skillnad mot krisen för några år sedan.

Foto: Anders Johansson

42 (Ny) B-G Svedjenäs

Ok, det var inte Svedjenäs initiativ att kräva nytt årsmöte i Kalmar FF och kräva den gamla styrelsens huvud på ett fat. Och det var inte han som startade vandringarna vid Baronen och Centralen i Kalmar. Men han hakade på och blev snart den drivande för båda projekten. Men allt går inte hans väg. Parkeringen på Ängö blir av, trots Ängöbornas motstånd. Goda kontakter i stadshuset.

Foto: Anders Johansson

41 (25) Andrea Berg

Den synnerligen aktiva sjuksköterskan från Kalmar startade under året Sjuksköterskepodden som utgår från länssjukhuset i Kalmar. Aktiv som volontär i organisationen Operation Smile, som opererar barn med gomspalt i utvecklingsländer. Har samlat in massor med pengar till organisationen och deltagit i ett 20-tal volontäruppdrag. Aktiv i organisationen som ordnar Prideveckan i Kalmar.

Foto: Anders Johansson

40 (30) Anders Enström

Som chefredaktör och ansvarig utgivare på Smålands största tidning, Barometern, har Anders Enström ett stort inflytande. Men han syns inte speciellt mycket utåt. Det är snarare undantag än regel att han publicerar något i sin egen tidning. Nu har han till och med blivit av med ansvaret för de stora nyårsfyrverkerierna i Kalmar och Oskarshamn.

Foto: Anders Johansson

39 (39) Anna Blom

Västerviksbon leder Länsförsäkringar i Kalmar län sedan 2015. Hon har allt mer blivit en frontfigur för försäkringsbolaget i hela Sverige och listades av Handelskammaren i år som en av Sveriges 100 mest kompetenta kvinnliga företagsledare. Under hennes tid i ledningen har försäkringsbolaget klättrat i rankningen och har nu de mest nöjda kunderna inom flera marknadsområden.

Foto: Andreas Yngvesson

38 (49) Thomas Carlzon

I det tysta har landshövding Thomas Carlzon tagit greppet över länsstyrelsen och styr på ett sätt som tillåter myndighetens experter att agera efter eget huvud. Länsstyrelsen har åter tagit tag i den granskande funktion som det var lite si och så med under företrädarens tid. Tunga kommunpolitiker kan inte räkna med räkmacka. Han har nu hunnit halvvägs i det förordnande som går ut den 31 augusti 2020.

37 (Ny) Martin Tunström och Daniel Braw

Skribenterna på Barometerns ledaravdelning är hyllade i tidningssverige för reflekterande texter som inte alltid följer en utstakad partilinje och som dessutom ofta handlar om ämnen utanför partipolitiken. Tunström har inkasserat flera prestigefyllda priser, senast Näringslivets skattedelegations mediepris 2017.

Läs mer:

Klicka här för att se hela förra årets maktlista!