Makthavarna: Platserna 8 till 1

Maktlistan 2018 del 4 Artikeln publicerades

Lars Idermark, vd för Södra Skogsägarna och styrelseordförande för Swedbank, toppar Maktlistan i år igen. Men vilka är det som flåsar honom i nacken?

Foto: Mats Holmertz

8 (6) Mattias Rosenlund

Tufft år. Utskälld och ifrågasatt i samband med att Henrik Rydström fick sparken och turbulensen kring styrelsen, med en mängd avhopp. Den tidigare hyllade klubbchefens kompetens när det verkligen hettar till ifrågasätts. Men Rosenlund är fortfarande föreningens främsta namn. Ingen har krävt att han ska avgå. Rider han ut stormen står han starkare än någonsin. Men tycker han själv att det är mödan värt?

7 (18) Annette Andersson

Kommundirektören Annette Andersson har järngreppet på den kommunala förvaltningen i Kalmar. Kommunledningskontoret lägger under sig allt mer av den kommunala verksamheten och Anderssons inflytande ökar. Syster till Anneli Sjöstedt (6), vd på Kalmarbaserade Electra.

Foto: Lars Johansson

6 (14) Anneli Sjöstedt

Kalmars mest inflytelserika företagskvinna. Den 56-åriga koncernchefen för elektronikföretaget Electra i Kalmar rankas av Veckans Affärer som den 16:e mest inflytelserika kvinnliga vd:n för ett börsföretag. OK, det är visserligen ett tapp på två platser sedan förra året, då hon var på plats 14. Under året breddade hon Electras verksamhet när bolaget köpte möbelkedjan EM Home, med 32 butiker runt om i landet. Syster till Annette Andersson (7).

5 (5) Laila Naraghi (S)

Blivande mamman och S-politikern från Oskarshamn är nu inne på sin andra mandatperiod i riksdagen. Stor framgång när riksdagen beslutade om en av hennes hjärtefrågor, att ge alla ungdomar ekonomiska möjligheter att ta körkort. Har utsetts till ledamot av riksdagens delegation till Natos parlamentariska församling.

Foto: SUVAD MRKONJIC

4 (3) Anders Henriksson (S)

Valet den 9 september blev en ren katastrof för landstingsstyrelsens ordförande. Socialdemokraterna förlorade stort. Men skickligt politiskt hantverk gjorde att partiet kunde sitta kvar vid makten, även om det krävdes att gamla vännerna från Vänstern sparkades ut i kylan. Tappade tätplatsen på Dagens Medicins lista över de mäktigaste i Sjukvårdssverige. Nu är han trea.

3 (4) Lena Hallengren (S)

Fick komma in i regeringsvärmen igen och blev statsråd, bland annat med uppgift att ta hand om den infekterade frågan om LSS, som såg ut att bli ett ordentligt sänke för Socialdemokraterna i valrörelsen. Hyllas för insatserna i det uppdraget. Gör aldrig bort sig i de viktiga tv-framträdandena. Gift med Jonas Hellberg, kulturengagerad S-politiker. Familjen arbetar med sommarteater på Öland.

Foto: Mats Holmertz

2 (2) Johan Persson (S)

Kommunalrådet i Kalmar blev under fjolåret ny styrelseledamot i Trafikverket. Ett fint uppdrag för ett kommunalråd på landsbygden. Men valet den 9 september gick sådär. Socialdemokraterna i Kalmar backade för tredje valet i rad. Sitter emellertid säkert i stadshuset, helt ohotad när det handlar om maktspelet. Har under året också visat viss talang som revyskådespelare på scenen i Bjursnäs bygdegård, och dessutom blivit hotad av nazister som vid ett annat tillfälle hyrt samma etablissemang. Gift med länsrådet Malin Almqvist (13).

Foto: Noella Johansson/TT

1 (1) Lars Idermark

Bondpojken från Grönskåra kunde i höstas glädja ägarna i Södra Skogsägarna med att företaget under årets nio första månader levererat en vinst på 3,5 miljarder kronor. Södra har köpt skog i Litauen för 3,3 miljarder och är nu landets största skogsägare. Idermark är etablerad i toppskiktet bland landets företagsledare. Han leder Södra som är landets fjärde största Skogskoncern och är styrelseordförande i Swedbank som är den näst största banken. För de båda jobben får han en lön på 15 miljoner om året.

 

Läs mer: Klicka här för att se hela förra årets maktlista!