Maktlistan 2016 del 4: Plats 6-1

Kalmar Artikeln publicerades
Kalmars starke man Johan Persson (S) förlorar sin förstaplats från föregående år.
Foto:Paul Madej
Kalmars starke man Johan Persson (S) förlorar sin förstaplats från föregående år.

Vi är framme vid den absoluta toppen av årets maktlista. Och det enda helt nya ansiktet är en 34-åring från Oskarshamn. Förra årets placering inom parentes.

6 (Ny) Laila Naraghi

Fast förankrad i Oskarshamn är den 34-åriga riksdagsledamoten som efter några månader i parlamentet skrivit 11 motioner och redan hunnit få regeringen att ta upp hjärtefrågan, ekonomiskt stöd till ungdomar att ta körkort. Det är väl få som inte skriver under på att hon har möjligheten att gå mycket långt i politiken. Hyllad av Jan Eliasson, Margot Wallström och Lena Hjelm-Wallén, bland andra.

5 (3) Anders Henriksson

  Det har inte varit nåt bra år för landstingsrådet. De indragna platserna på länets tre sjukhus har använts maximalt av oppositionen. Samtidigt finns det de som menar att Henriksson blivit allt mer osynlig i landstingspolitiken Har han helt enkelt tröttnat, nu när det börjar gå lite knackigt efter flera framgångsrika år. Eller är det de större uppgifterna i SKL som lockar mera.

  4 (8) P-O Persson

  Ständigt denne Persson. Finns det något byggprojekt i Kalmar där P-O Persson inte har minst ett finger med. Utmärkta kontakter in i stadshuset. När Sveafastigheter drog sig ur västra delen av universitetet i hamnen fixade han in nya intressenter som tog över, Ligger själv med 10 procent i projektet. Styr också Baronen, efter förvärv tillsammans med andra. Strategisk koppling mellan köpcentrat och universitetet.

  3 (6) Lena Hallengren (S)

  Favorittippad när Stefan Löfven skulle utse ny gymnasieminister efter Aida Hadzialic (S). Nu blev det inte så. Men att de flesta höll riksdagsledamoten som en naturlig del av regeringen, visar att hon har gjort avtryck. I riksdagen är hon gruppledare och ordförande i Utbildningsutskottet. Gift med Jonas Hellberg (S), politisk sekreterare i landstinget. Hela den kulturintresserade familjen engagerad i teaterprojekt på Öland.

  2 (1) Johan Persson (S)

  Hård konkurrens med Idermark om topplatsen. Kommunalrådet från Kalmar får allt fler nationella uppdrag. Stor framgång när gamle kompisen Ardalan Shekarabi (S) och Stefan Löfven flyttade hit E-hälsomyndigheten. Ganska rejält till höger i partiet, har inga problem med samarbetet med Centern i Kalmar. Bakslag när kompisen Stefan Carlsson tvingades bort från residenset att sambon Malin Almqvist (8) ersatt ger snarast mindre inflytande.

  1 (4) Lars Idermark

  Högsbysonen blev i år ordförande för Swedbank sedan Anders Sundström tvingats bort efter bland annat jaktskandaler med SCA:s privatplan. Nya uppdraget ger Idermark ytterligare 2,43 miljoner i lönekuvertet, till de 11,8 miljoner han får som chef för Södra. Inte så illa för en bondpojk från Grönskåra. Återkommer nu till Maktlistans högsta position efter några år med lägre placeringar.


  Ut från listan

  Från plats 2 förra året: Stefan Carlsson

  Fallet blir ohyggligt tungt för en landshövding. Hade förmodligen kunnat klara av att sitta kvar efter att ha berättat om sin alkoholism och behandlingen av den. Men när det avslöjades nattliga samtal till betalsextelefoner för skattebetalarnas pengar var det kört. Sitter nu på Finansdepartementet, för att utreda regionfrågan, som är nedlagd.

  Från plats 5 förra året: Stephen Hwang

  Linnéuniversitetets rektor ville bort från Kalmar och Växjö och sökte jobb på den betydligt mindre högskolan i Halmstad. I Halland blev man mycket överraskade och att Hwang skulle få jobbet var det egentligen inget snack om. Frågan varför han söker sig bort från Linnéuniversitetet har väl egentligen inte besvarats. Får inte uppleva universitetet i hamnen.