Makthavarna: Platserna 22-9

Maktlistan 2018 del 3 Artikeln publicerades

Tredje delen av Maktlistan, och vi börjar närma oss toppen! Här återfinns två helt nya namn på listan, en man och en kvinna. Förra årets placering inom parentes.

22 (22) Cecilia och Mats Olsson

På Holmsbergs gård i Ölvingstorp driver Cecilia och Mats Olsson en av landets största gårdar för grisproduktion. Nu gör man en ny och omskriven storsatsning, värd 30 miljoner, som ska ge plats för 9 254 slaktsvin. För bara några år sedan satsades 60 miljoner på en ombyggnad. Dessutom stuteri och växtodling på 780 hektar. Paret är några av landets främsta lantbruksprofiler.

Foto: Lars Hagberg

21 (20) Anna Hedh (S)

EU-parlamentarikern och ordföranden för S-kvinnorna i Kalmar län har aldrig varit rädd för att ha åsikter. Skällde ut parlamentskollegor för att de inte kom till utbildning om sextrakasserier. Var emellertid mycket försiktig i den officiella kritiken av att partivännerna i Kalmar inte ville införa ett porrfilter på skolornas datorer. Har nu meddelat att hon inte ställer upp för omval till EU.

Foto: Eric Arenius

20 (Ny) Ingeborg Eriksson

Fick jobbet som högste chef för Region Kalmar län. Har tidigare varit landstingsdirektör i Kalmar län med ansvar för 7 000 anställda, nu blir det ytterligare några, men framför allt utökas ansvarsområdet betydligt. Flitigt arbetande och lyssnande chef är omdömena hittills. Förhoppningarna är stora på den nya regionen och dess 15 regionråd, Ingeborg Eriksson ska kryssa i starkt politiserade vatten.

Foto: Mats Holmertz

19 (19) Malin Wollin

I sommar var hon en av dem som fick hedersuppdraget att leda populära radioprogrammet Karlavagnen. Hennes texter läses av tiotusentals personer varje vecka. ”Monarkin KAN inte vara modern. Den är en institution kvävd i damm och spindelväv och det enda moderna vi kan göra är att utplåna den”, skrev hon efter att ha tittat på Harrys och Meghans bröllop. Gift med fotbollsprofilen Joachim Lantz. Mamma är centerpolitikern Anita Wollin.

Foto: Mats Holmertz

18 (Ny) Christer Jonsson (C)

Med utvecklad politisk fingertoppskänsla har Centerns kanske främste politiker i länet hamnat i styret av den nya Region Kalmar län. Ska bli intressant att följa hur kampen mellan honom och den gamle antagonisten Anders Henriksson kommer att utvecklas i regionledningen. I grunden universitetslektor, men det var förstås ett tag sedan.

Foto: Mats Holmertz

17 (8) Malin Almqvist

Länsrådet Malin Almqvists förordnande går ut den 14 augusti. Ännu har landshövding Tomas Carlzon (38) inte meddelat om han vill att hon ska fortsätta på sin post. Maktklustret Almqvist och maken Johan Persson (S) är mycket starkt. Men Almqvists inflytande är inte som förr, när Stefan Carlsson fortfarande var landshövding i Kalmar län.

Foto: Mats Holmertz

16 (17) Örjan Molander

Aldrig tidigare har väl Kalmars läns museum haft en chef med så hög profil. Och det handlar inte bara om gamla hus och antikvariska sevärdheter. Starkt miljöengagerad. Tar nästan alltid tåget och berättar det också. Men det blev flyg till Sydafrika och det spräckte transportbokslutet. Har på egen hand experimenterat med smartare förpackningar.

Foto: Roger Carlsson

15 (21) Stefan Jutterdal

Den 14:e mäktigaste i Sjukvårdssverige, enligt Dagens medicin. Nu är fysioterapeuternas ordförande tillbaka i fullt slag efter hjärtinfarkten i september 2017. Sitter i styrelsen för akademikerorganisationen Saco. Kulstötare i unga år, har varit sjukhuschef i Oskarshamn. Vill förändra fokus från krisande sjukvård till hälsofrämjande arbete och rehabilitering.

Foto: Jörgen Ström

14 (10) Johan Claesson

De båda bröderna Johan och Magnus, kallad ”Musse”, är bland de rikaste i Sverige med förmögenheter på tre miljarder vardera, enligt Veckans affärer. Johan Claesson sitter med i 150 olika bolagsstyrelser. Förra året levererade flaggskeppet i koncernen CA Fastigheter 478 miljoner kronor i vinst. Fastighetsverksamhet bedrivs i flera europeiska städer. Via ett separat bolag ägs jordbruk i Ukraina som omsätter nästan en halv miljard årligen.

Foto: Anders Johansson

13 (16) Anders Andersson (KD)

Den 63-årige kristdemokraten från Järnforsen startar en ny politisk toppkarriär och blir ett av 15 regionråd i den nya Region Kalmar län. Tidigare riksdagsledamot. Utpekas som Kristdemokraternas grå eminens i 30 år. Tog strid mot partiledningen om Decemberöverenskommelsen (DÖ) och segrade på rikstinget 2015. Stödjer partiledningens linje i regeringsfrågan.

Foto: Karin Asmundsson

12 (12) Anders Åkesson (C)

Riksdagsledamot för Centern sedan 2006. Partiets trafikpolitiska talesperson, mycket flitig debattör och på sociala medier. Har suttit i partistyrelsen i 14 år, vilket innebär att han är en av dem som formulerat partiets politik vad gäller regeringsbildning och den mycket snåriga vägen fram till en ny regering för Sverige.

11 (11) Ola Johansson

Kalmar kommunbolagskoncern ligger på en stadig vinst strax över 100 miljoner årligen. Chefen Ola Johansson får omkring en miljon om året i lön. Stort inflytande över politikerna i stadshuset. Största oron framöver handlar om vad som händer med bolagskoncernen när räntorna stiger. De kommunala bolagen har lån på 2,3 miljarder kronor.

Foto: Anders Johansson

10 (7) P-O Persson

Ordentligt bakslag i december när han under nesliga former tvingades bort från Kalmar FF:s styrelse där han suttit i 14 år. Klarade inte av att bita sig kvar, trots att KFF med det missar en storsponsor. Sitter med i mer än 113 olika företagsstyrelser, de flesta med anknytning till byggnation och fastighetsbranschen. Den aktiva 67-åringen har ett finger med i spelet i de flesta byggprojekt i Kalmar, det största är bygget av Linnéuniversitetet.

9 (9) Tomas Kronståhl (S)

Västerviks starke socialdemokrat kom in i riksdagen den 9 september och blev ordinarie ledamot av utbildningsutskottet på direkten. Brinner för frågor som rör småföretagande. När kommunen blev varse att SVT:s Uppdrag granskning undersökte Björn Ulvaeus Slottsholmenprojekt, satsade han 123 000 kronor i kommunala pengar på en egen undersökning. Enda resultatet blev att den visade att Harald Hjalmarsson (M) gjort fel.

Läs mer:

Klicka här för att se hela förra årets maktlista!