Målar rörelser och spår av människor

Kalmar Artikeln publicerades
Elin Woksepp Åkeheim har precis börjat på konsthögskolan och ställer ut på Teatergalleriet i Kalmar.
Foto: Karin Asmundsson
Elin Woksepp Åkeheim har precis börjat på konsthögskolan och ställer ut på Teatergalleriet i Kalmar.

Hon kallar sin utställning Blindspår. Blindspår som en del av ett förlopp, isolerat från världen, som bara lever i sig själv. Det är där Elin Woksepp Åleheim vill vara för att söka efter en plats där inget ännu är bestämt.

I tisdags började Elin Woksepp Åleheim på kungliga konsthögskolan i Stockholm. I fem år ska hon studera fri konst, efter två år på Ölands konstskola.

– Jag är nyfiken och ser fram emot att komma vidare.

Det har bara gått fyra år sedan hon började måla.

Hon var verksam som lärare ocj illustratör, när Pelle Frylestam, som driver galleri Svalan, såg hennes bilder och bjöd in henne till en miniatyrutställning.

– Då hade jag gjort serieteckningar. Jag fick lite panik, men jag hittade mina gamla oljefärger som jag inte använt på länge.

Sen dess har hon målat. Det är måleri som gäller, olja på duk. Alltid olja.

– Jag kan vara snabb. Oljan får mig att lugna ner mig. Man kan jobba i lager och jag hinner vänta. Akryl är jättetråkigt.

Hon började i smått format, och lite pilligt. Sedan blev det stora dukar och fritt måleri. Det ska bli spännande att följa henne, hur än vägen blir.

Är det inte människor som är motiv så är det spår av mänsklig närvaro. Hon letar efter ordlösheten, och säger att hon är inte målaren vid staffliet, hon är allting. Lika mycket personerna och objekten fysiskt och mentalt som ljuset, stämningar, färgrytmer och betraktare.

Förra året var hon med på Liljevalchs vårsalong med självporträtt.

På Teatergalleriet visar hon flera verk med det gemensamma namnet blindspår, och en serie mörka, lite skrämmande ögonblicksbilder från en nattlig utflykt. Kanske finns det något hotande i mörkret utanför ficklampans sken som vi inte ser.

Elin bor i Köpingsvik, hon är gift med en mjölkbonde och har två barn och ska också fortsättningsvis bo på Öland, och pendla till konsthögskolan,.

Just nu är hon också aktuell med utställningen In silence sealed, I tystnaden förseglad, på galleri Helle Knudsen i Enskede. Hon valdes ut av en konstsällskap, fick ett stipendium på 10 000 kronor samt en separatutställning.

fakta

Utställning

Elin Woksepp Åleheim

Måleri

Teatergalleriet, Kalmar

till 26 september

Visa mer...