Man från Nybro häktad för uppmärksammad våldtäkt

Kalmar län Artikeln publicerades

En man från Nybro kommun har häktats på sannolika skäl misstänkt för en uppmärksammad dubbelvåldtäkt i Strängnäs 2015. Två personer har redan dömts till fängelse för våldtäkten.

Kvinnan blev först våldtagen på en gångväg i Strängnäs. När hon flydde därifrån stötte hon på två män och utsattes för en ny våldtäkt. I september 2015 greps två män för den ena våldtäkten och dömdes till fängelse och utvisning.

Redan då säkrade polisen DNA-spår från en tredje gärningsman. Nyligen hittade de en matchning då en man i södra Sverige greps för rattfylla. Det handlar om en 25-årig man bosatt i Nybro kommun.

– Vi hade tre dna-träffar. Två män är fällda och dömda till rätt långa fängelsestraff. Nummer tre kan vi nu ha fått identifierad, säger Lars Franzell, chef vid avdelningen för grova brott i Eskilstuna och Strängnäs till Eskilstunakuriren.

– Hans DNA överensstämmer till 99,9 procents säkerhet med den som lämnats på brottsplatsen och kvinnan, säger Franzell.

DNA-matchningen i Kalmar gjordes i början av förra veckan. Mannen anhölls i sin frånvaro i fredags. I måndags greps och anhölls han.

På onsdagen begärde förundersökningsledaren Immanuel Winbergh mannen häktad, på sannolika skäl misstänkt för den grova våldtäkten. Häktningsförhandling hålls i Eskilstuna tingsrätt under torsdagen.

Mannen förhördes under tisdagen och onsdagen, och han förnekar brott.