Manar till försiktighet efter smittolarm

Kalmar Artikeln publicerades
Länsveterinären Lilian Lange manar häst och hundägare till försiktighet efter flera larm om dödliga smittor bland hundar och hästar. Hästarna på bilder har ingen med artikeln att göra.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Länsveterinären Lilian Lange manar häst och hundägare till försiktighet efter flera larm om dödliga smittor bland hundar och hästar. Hästarna på bilder har ingen med artikeln att göra.

Den senaste tiden har det kommit larm om både hästar och hundar som dött av ovanliga smittor. Inga fall har rapporterats i Kalmar län, men länsveterinären Lilian Lange manar ändå hund- och hästägare till försiktighet.

Herpesviruset EHV-1, även kallat abortvirus, har sedan början året drabbat flera hästar i Stockholm. Över 40 hästar har insjuknat och fem hästar har dött. Nyligen ställdes en tävling i Kungsbacka in efter att hästar i Norge insjuknat.

Dessutom dog en hund i Alingsås nyligen efter att ha insjuknat i den smittsamma och dödliga sjukdomen infektiös hepatit eller HCC.

Men enligt länsveterinären Lilian Lange har inga fall av EHV-1 eller HCC hittats på djur i Kalmar län i år.

– I Kalmar har vi inga ärenden av EHV-1 eller HCC. Vi hade ett misstänkt fall av kvarka i januari men det var inget, säger Lange.

EHV-1 finns i en vanlig och en neurologisk variant. Det finns vaccin, men det hjälper inte mot den neurologiska varianten av sjukdomen.

– Det är väldigt ovanligt med de här smittorna, men det förekommer någon gång i bland. Just nu är det väldigt uppmärksammat och det var väldigt olyckligt att det hände på en stor tävling. Men så vitt jag vet är det inga hästar från vårt län som var där, säger Lilian Lange.

Men trots att inga hästar från Kalmar län tros vara smittade tar Lange de bekräftade fallen på allvar. Hon uppmanar hästägare och de som befinner sig i stall till försiktighet.

– Man kan förebygga smitta genom att vara mycket mer försiktig, det ska man alltid vara. Man kan inte garantera det till hundra procent, men man kan låta bli att klappa andra hästar i onödan. Smittan sprids även via människor och ting.

– Om man är i flera stall bör man se till att byta till nya rena kläder så att man inte sprider smitta. Det är väldigt viktigt främst i stora stall. Det är även viktigt att inte blanda dräktiga ston med hästar som tävlar, säger Lilian Lange som råder oroliga att besöka Statens veterinärmedicinska anstalts hemsida sva.se för mer information.

Om man misstänker att en häst kan vara smittad är det viktigt att isolera hästen om det är möjligt.

– När vi får in en anmälan om misstänkt EHV-1 så pratar jag med veterinären och försäkrar mig om att den drabbade hästen är isolerad. Jag förhör mig också om vilka kontakter hästen haft och vilken risken för smittspridning är.

– Det är endast den neurologiska varianten av EHV-1 som är anmälningspliktig och jag kan inte ställa några krav om att drabbade stall ska isoleras. Det finns inget lagstöd för det, men det brukar skötas bra i alla fall.

 Flera hästar i Stockholmstrakten har dött av EHV-1 och en hund i Alingsås dog i sviterna av HCC. Djuren på bilden har inget med artikeln att göra.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Flera hästar i Stockholmstrakten har dött av EHV-1 och en hund i Alingsås dog i sviterna av HCC. Djuren på bilden har inget med artikeln att göra.

Vad gäller smittan som dödade en hund i Alingsås, HCC, så finns ett väl fungerande vaccin. Men för ovaccinerade hundar finns idag inget botemedel.

– Mot HCC finns det ett bra vaccin och tydliga vaccinationsrekommendationer. Där handlar det om att följa de rekommendationerna och vaccinera valpar men även vaccinera när hunden blir äldre. Men kanske ännu viktigare är att se till att dräktiga tikar är vaccinerade så att de inte föder döda eller svaga valpar.

– Titta på och följ rekommendationerna från Statens veterinärmedicinska anstalt, vaccinet är väldigt bra. Se också till att uppfödaren som du köper din valp av är seriös, de till att få träffa mamman till valparna, säger Lilian Lange.

Fakta

EHV-1

EHV-1, även kallad abortvirus, kan förorsaka övre luftvägsinfektion, abort eller neurologisk sjukdom. Viruset ger förkylningssymptom, som kan vara mycket milda men även ge hög feber, näsflöde och hosta. Svullna ben är vanligt. Ston som är dräktiga kan få missfall, det sker vanligen i den senare delen av dräktigheten.

EHV-1 kan också orsaka neurologiska symptom som inträffar i regel fyra till åtta dagar efter en febertopp. Symptomen kan vara milda men också allvarliga med vinglig gång och förlamning med dödlig utgång.

EHV-1 smittar via noskontakt, men även indirekt via luftvägar, föremål och personer. Vaccin som skyddar mot abortvarianten av viruset finns, däremot finns inget registrerat vaccin mot den neurologiska varianten.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

Visa mer...

Fakta

Infektiös hepatit (HCC)

Sjukdomen HCC, på svenska också kallat infektiös hepatit, orsakas av ett virus (hundens adenovirus typ 1, förkortas CAV-1) som finns spritt över hela världen, även i Sverige. Det finns sedan länge effektiva vacciner mot detta virus och hundar som vaccinerats korrekt har ett mycket gott skydd (immunitet) mot HCC. Tack vare en utbredd vaccination ses sjukdomen för närvarande sällan hos inhemska hundar.

De första 10–14 dagarna efter det att en hund infekterats sprider den smitta genom olika kroppsvätskor. Hunden kan sedan fortsätta att sprida virus till omgivningen med sin urin under lång tid; i upp till sex till nio månader, kanske till och med ännu längre. En del smittspridande hundar visar aldrig själva några symtom på att de är infekterade. Det går inte att med hjälp av tester fastställa att en hund inte sprider smitta i sin urin.

Viruset kan också smitta via till exempel händer och föremål som kläder, matskålar, filtar etcetera.

Sjukdomsförloppet kan vara mycket snabbt. Hunden kan avlida efter bara några timmars symtom. Sämst prognos har valpar. Hunden kan också plötsligt hittas död utan att man hunnit se några symtom alls. Ofta kan man då tro att hunden har blivit förgiftad, men i själva fallet var det svår HCC-sjukdom.

Diarré, illamående och buksmärtor som gör att hunden inte gärna vill röra sig är typiskt liksom hög feber och kraftig trötthet. Slemhinnorna i mun och ögon kan vara bleka och/eller gula. Synliga blödningar och svullnader i nacke, huvud eller kropp är också vanligt.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

Visa mer...