Många åsikter om planerade boendet

Kalmar. Artikeln publicerades
Lars-Ove Angré.
Foto:Tomas Königsson
Lars-Ove Angré.

Samhällsbyggnadsnämnden i Kalmar har gett tillfälligt bygglov för tio Attefallshus som ska byggas i Jonas Backe i Påryd.

Husen kommer att levereras från Tvärskogs Träs polska ägare. Samtliga partier i samhällsbyggnadsnämnden, förutom Sverigedemokraterna, ställde sig bakom förslaget.

Åsikterna i Påryd är mycket splittrade när det gäller boendet. Det finns de som menar att det kommer att vara positivt för samhället och att det finns goda erfarenheter från tidigare, när nyanlända etablerat sig i byn.

Men det finns också en hel del Pårydsbor som protesterat. Man har varit missnöjd med att det inte lämnats någon information om planerna. Bland farhågorna finns också att integrationen kommer att försvaras av att en grupp boende placeras för sig själva utan kontakt med resten av samhället.

    Lars-Ove Angré, verksamhetschef på Invandrarservice, är inte överraskad av kritiken.

    – Det är inte ovanligt med reaktioner. Men jag tror att man i viss mån tolkat det hela som att det handlar om ett asylboende, eller boende för ensamkommande.

    – Så är det ju inte. Det här kommer att bli bostäder för nya kommuninvånare, som kommer att arbeta eller att gå på utbildning som alla andra.

    Senast Påryd hade ett större boende för flyktingar var en placering av åtta ensamkommande flyktingungdomar på Villa Ossian. Det stängdes emellertid eftersom det ansågs för opraktiskt att ungdomar och personal skulle pendla mellan Kalmar och samhället.

    Socialstyrelsen var också kritisk eftersom boendet inte erbjöd eget rum till de boendes.