Manifestation på Larmtorget mot deportationer

Larmtorget Artikeln publicerades
Jessica Rydell under manifestationen på Larmtorget i Kalmar.
Foto: Agnes Aronsson
Jessica Rydell under manifestationen på Larmtorget i Kalmar.

Under tisdagskvällen anordnades en manifestation på Larmtorget i Kalmar för att protestera mot deportationer till Afghanistan. Ett 60-tal personer medverkade.

Det var föreningen Drömhotellet som anordnade manifestationen under tisdagskvällen i protest mot att två killar från Kalmar ska deporteras till Afghanistan. Killarna har suttit på förvaret i Märsta efter att ha fått utvisningsbeslut, och förs till flyget sent på tisdagskvällen. Det berättar Jessica Rydell från föreningen Drömhotellet.

– Det är två kompisar till oss som är här som deporteras. En av dem har aldrig satt sin fot i Afghanistan tidigare, och trots att han är född i Iran räknas han som Afghansk medborgare. Många här har gått tillsammans på Ölands folkhögskola. Jag lärde känna dem då vi hade ett ideellt boende i Mörbylånga 2017 och jag blev väldigt engagerad, säger hon.

Konstinstallationen på Larmtorget under manifestationen.
Foto: Agnes Aronsson
Konstinstallationen på Larmtorget under manifestationen.

Under tisdagskvällen är Jessica Rydell en av omkring 60 personer som är på plats för manifestationen. En ljusinstallation har placerats i mitten av cirkeln med namn på fler vänner som deporterats eller som behövt fly vidare.

– Vi vill visa vårt stöd för våra killar och vi vill visa att vi tycker att det är fel att utvisa till Afghanistan. På lapparna står namn på folk vi saknar, säger Jessica Rydell.

Hon meddelar att 55 personer ska utvisas med samma flyg som killarna från Kalmar.

– Det pågår arbete ända in i det sista för att försöka förändra situationen så att de ska få vara kvar. Ungdomarna har blivit dåligt bemötta och deras asylprocess uppfattar vi inte som rättssäker.

Hur menar du?

– Den ene är homosexuell och den andre ateist, och det är förbjudet att vara det i Afghanistan. Det är ett brott mot de mänskliga rättigheterna att de ska bli tvungna att dölja vilka de egentligen är.

Manifestationen samlade omkring 60 personer på Larmtorget.
Foto: Agnes Aronsson
Manifestationen samlade omkring 60 personer på Larmtorget.