Manifestation mot Turkiets förtryck av kurder

Kvarnholmen Artikeln publicerades
Under manifestationen på Larmtorget talade flera personer, både på kurdiska och svenska.
Foto: Lotta Zaar
Under manifestationen på Larmtorget talade flera personer, både på kurdiska och svenska.

Över hela landet demonstrerade människor mot Turkiets militäroffensiv i nordöstra Syrien. I Kalmar samlades många kurder, politiker och allmänhet för att manifestera tillsammans på lördagen.

En av talarna var kommunalrådet Johan Persson (S).

– Situationen för det stolta kurdiska folket är svår. Ett långsiktigt mål måste vara en självständighet som kurderna själva blir nöjda med.

När han uppmanade Kalmars invånare att inte resa till Turkiet av solidaritet med kurdernas situation så svarade publiken med en förlösande applåd.

– Jag uppmanar alla i Kalmar att inte resa till Turkiet för att markera. Vi ska sätta verklig ekonomisk press mot landet.

Manifestation mot Turkiets militäroffensiv

Trots det allvarliga läget var docenten Barzoo Eliassi lugn, samlad och välformulerad när han uppmanade publiken att agera för kurdernas sak.

– Att visa sitt stöd här är viktigt, men också att tvinga Sveriges regering att bortse från ekonomiska intressen och istället fokusera på mänskliga rättigheter. Vi ska gå hårt mot Turkiet om de inte drar tillbaka sina trupper från kurdiska områden.

Han beskrev Turkiets president Erdogan som en diktator.

– Erdogans förebild är Hitler som han tycker lyckades med sitt projekt, nästan. För honom är kurder terrorister, men om man kämpar mot Isis, vad är man då? Om Västeuropa är rädda för Isis måste man hjälpa kurderna på plats.

Barzoo Eliassi tog också upp Erdogans hot om att skicka vidare miljoner flyktingar mot Europa om militäroffensiven kritiseras.

– Europa måste vara större än att ett hot om tre miljoner flyktingar ska tysta ner övergreppen mot kurderna.

Läs mer:

Civila dödade av turkiskstödd milis

Ett folk utan land firar nationaldag