Månkören utforskar kärlekens mysterier

Kalmar Artikeln publicerades
Catta Jonsson, en av Månkörens solister, har även skrivit texten till en av föreställningen Kärlekens laboratoriums låtar.
Foto:Tomas Löwemo
Catta Jonsson, en av Månkörens solister, har även skrivit texten till en av föreställningen Kärlekens laboratoriums låtar.

Kommer det i framtiden vara möjligt att buteljera kärleken? Och vill vi det i så fall? Månkören har funderat kring detta och tillägnar sin första helt egenskrivna föreställning åt kärleken.

Två kontorsstolar med bra rull och en pall med exakta mått så att Catta Jonsson inte ska slå huvudet i taket. Det och många fler detaljer håller Månkören på att bena ut nu når repetitionerna går in i sista fasen.

Den 21 januari har körens föreställning Kärlekens laboratorium urpremiär på First hotel Witt, en plats vald med stor omsorg.

– Det var ju nattklubb här förr i tiden och där experimenterade många med kärleken på olika vis, säger regissören Johan Bernander som även skrivit texten till flera av Kärlekens laboratoriums låtar.

  När Östra Småland besöker repetitionerna så står solisten Catta Jonsson på en lite för hög pall och låtsas utvinna ett lyckoextrakt från en nedfryst körkollega, detta samtidigt som hela den 45 personer starka kören sjunger.

  – När vi började skriva på konserten för 1,5 år sedan så kändes det här som science fiction. Men under tiden vi skrivit så har vi insett att detta är forskning som bedrivs i dag, säger Bernander.

  – Vi kan inte låta bli att leka lite kring ämnet, men vi ställer även allvarliga frågor. Är vi människor bara biologi och kemi? Eller finns det något som kan beskrivas som en själ?

  – I konserten får vi följa ett par olika individer lite extra och även se vad som händer. Hur gick det med paret som parades ihop då de hade överensstämmande kemi? Jag kan avslöja att alla blir inte helt nöjda.

  Föreställningen blir Månkörens första helt egenskrivna och egenkomponerade konsert, vilket gjort det möjligt att verkligen ta ut svängarna.

  – Månkören har aldrig gjort klassiska körkonserter där kören bara står still, men den här gången är det nästan musikteater över det hela.

  – Det är jättekul att göra allt själva. Jag och Thomas (Hertzman, kapellmästare reds anm.) var lite nervösa innan vi la fram den här idén för kören, men de är verkligen med på tåget.

  En som verkligen är med på tåget är solisten Catta Jonsson som blev så entusiastisk över temat att hon skrev en låt, som nu är med i föreställningen.

  – Det känns jättekul att de tog med den och det är roligt att få höra den till Thomas musik, säger Jonsson.

  – Det roligaste med att konserten är helt egenskriven är att alla kan bidra för att forma föreställningen.