Marina drabbas när Kalmar sparar: ”Mamma har fått det sämre på alla håll”

Lindsdal Artikeln publicerades
Marina Olsson kramas med dottern Maria Lindborg. Hon och tvillingsystern Malin var bara 14 år när deras mamma blev sjuk.
Foto: Lotta Zaar
Marina Olsson kramas med dottern Maria Lindborg. Hon och tvillingsystern Malin var bara 14 år när deras mamma blev sjuk.

2001 fick Marina Olsson en hjärnblödning. Sedan dess har hon behövt hjälp för att klara sin vardag. Nu slår hennes döttrar larm om hur dåligt assistansen fungerar sedan Kalmar kommun lade ut den på entreprenad.

Det var i oktober i fjol som Marina Olssons personliga assistans började utföras av bolaget Humana. Då hade hon hjälp av två assistenter alla dagar, från morgon till kväll.

I april i år försvann dubbelbemanningen på vardagar.

– Det blev en jättestor försämring och hälften av personalen slutade, säger dottern Malin.

Hon och systern Maria är vana att strida för att deras mamma ska få den hjälp som hon behöver. När både Kalmar kommun och Försäkringskassan tog bort dubbelbemanningen överklagade de och saken är ännu inte avgjord.

– När kommunen hade assistansen var de två samtidigt för att arbetsmiljön skulle fungera och för att det skulle vara bra för mamma. Det är en säkerhetsregel som kommunen har, men Humana verkar inte ha några regler gällande förflyttning. När de inte tar ansvar för sin personal så drabbar det min mamma.

Marina har svårt att uttrycka sig. Hennes döttrar förstår oftast vad hon säger, men för en ny vikarie är det svårt att uppfatta.
Marina har svårt att uttrycka sig. Hennes döttrar förstår oftast vad hon säger, men för en ny vikarie är det svårt att uppfatta.

Maria berättar att mamman har svårt att svälja.

– Som ensam person får du inte upp henne ur rullstolen om hon sätter i halsen.

Sedan våren har Marina bara två assistenter på dagtid under helgerna. Men det har inte fungerat så bra. Det har varit stor personalomsättning och vikarier som inte dyker upp.

– I lördags kom det inte någon extra så den assistenten fick vara själv hela dagen, säger Malin. Det blir jättetufft för mamma och begränsar henne väldigt mycket. Hon har ju fått dubbelbemanningen på helgerna för att kunna göra saker som en vanlig människa.

Sedan allt fler av assistenterna har blivit vikarier har Malin och Maria fått mindre information om hur deras mamma mår och har det.

– Vi brukar hälsa på henne varje vecka, säger Malin. Hade vi vetat att mamma inte fick hjälp så hade vi åkt dit själva, men då måste någon kontakta oss. Sedan jobbar vi heltid och har båda små barn. Mamma har rätt till hjälp, vi ska inte behöva lösa det här.

I företaget Humanas platsannons står det att ansökningarna matchas mot kundernas skallkrav och att kunden och dennes anhöriga läser ansökningarna. Det stämmer inte i Marinas fall.

– Vi får inte reda på vad som händer. Det värsta är att det försvunnit så mycket personal som känner mamma. Vikarier har varit 18- och 19-åringar som fortfarande bor hemma. Hur ska de kunna ta hand om en vuxen sjuk människa?

Kartläggning över hur Marina drabbats av att få mindre hjälp

För att styrka att Marina behöver dubbelbemanning har assistenterna registrerat hur hon mådde med två assistenter och efter neddragningen.

De färglagda arken talar sitt tydliga språk. I mars har Marina mått bra vilket gör att arket nästan är helt grönt. De tre följande månaderna syns mycket mer gul färg som står för att Marina är ledsen och orolig.

Malin och Maria protesterade mot att assistansen i Kalmar skulle privatiseras.

– Då sa Roger Holmberg (socialnämndens ordförande) att vi skulle ge det en chans, säger Malin. Men hur länge då? Nu drabbas mamma, hon har fått det sämre på alla håll. Ett tydligt tecken är att hon aldrig har behövt få så mycket lugnande medicin som nu.

Malin undrar vad kommunen har sparat in på att använda Humana.

– Jag skulle väldigt gärna vilja veta vad de tjänat på det här.

Maria och Malin kommer att fortsätta kämpa för att deras mamma får ett så bra liv som möjligt. Det är en kamp som tar mycket energi och väcker både ilska och sorg.
Maria och Malin kommer att fortsätta kämpa för att deras mamma får ett så bra liv som möjligt. Det är en kamp som tar mycket energi och väcker både ilska och sorg.

Kalmar kommun har ett tillsynsansvar för att bolaget Humana levererar det som de får betalt för. Men Marinas döttrar har inte märkt av någon tillsyn.

– Ingen från kommunen har varit här eller kontaktat oss, säger Maria.

Malin tror inte att deras mamma är den enda som fått det sämre sedan Humana tog över assistansen.

– De som hade kommunal assistans var tunga, dyra, komplexa och svåra ärenden, så det finns nog fler ärenden som Humana inte klarat av. De skryter om att vara Sveriges största assistansbolag, men det har varit rena vilda västern ute hos mamma. Humana har ingen vikariepool som kommunen. Den som skötte Humanas jour jagade folk över hela Sverige. Det finns ingen struktur och stabilitet.

Förutom att kontakta tidningen planerar döttrarna att anmäla Humana till Ivo för att deras mamma inte fått den hjälp hon har rätt till.

– Jag har lagt mycket tid på att nå ansvariga på Humana, men de är på semester eller ringer inte tillbaka, säger Malin.

Till slut blev hon uppringd av distriktschefen i Växjö.

– Jag tyckte bara att vi fick dåliga undanflykter. Han sa att en patrullchef hade missat att informera om extrainsatta besök.