Midsommarbarn fyller 60– och vill fånga dagen

Kalmar Artikeln publicerades
Han kallar sig för ”gubbe i hatt”, regionrådet Pierre Edström, som fyller 60 år på midsommarafton.
Foto: Karin Asmundsson
Han kallar sig för ”gubbe i hatt”, regionrådet Pierre Edström, som fyller 60 år på midsommarafton.

I nästan 25 år arbetade han som sportreporter, så första frågan är given: Hur känns det? – Jotack, det är en ny milstolpe i livet, och man får vara tacksam att man är med, säger Pierre Edström.

På midsommarafton fyller han 60, och han tycker att det är positivt att bli äldre.

– Men jag inser att tiden går så oerhört fort. Jag är dålig på att leva i nuet, jag är ofta i tanken redan i nästa vecka.

Pierres mamma lever fortfarande, 94 år gammal.

– Men hon har glömt mig helt och hållet. Så kan det bli för mig också en vacker dag, så det gäller att minnas när man kan.

Pierre Edström är regionråd för Liberalerna, med ansvar för folkhälsa, hållbarhet, psykiatri och vårdval. Han beskriver jobbet som stressigt, och han menar att klimatet har blivit hårdare, inte minst på grund av sociala medier.

– Även politiker är människor med känslor. Ibland verkar man tro att politiker är stenhårda.

Efter senaste valet bytte han efter många år i opposition till att bli en del av majoriteten.

– Det var ett stort steg. Som majoritet ser man mycket mera sidor av alla saker, det finns fler komplikationer. Det är lätt att ha en åsikt, men viktigare att ha en insikt.

Han har engagerat sig mycket för personer med psykisk ohälsa, för de som inte själva kan föra sin talan, och för klimatfrågorna. Dagen innan vi träffas har han deltagit i en heldag med regionens hållbarhets- och folkhälsoberedning, bland annat med en föreläsning om klimatförändringarnas påverkan globalt och lokalt samt hur infektioner påverkas.

– Man blir lite orolig. Men det är viktigt att känna att allt inte går åt helsike, och att det går att påverka.

När det är dags för nästa val är han 63 år. Om han ska kandidera för en ny period har han inte bestämt.

– Jag tar en dag i taget. Så länge jag har hälsan håller jag på. Det är ett väldigt stimulerande uppdrag.

Pierre Edströms politiska intresse började i slutet av 70-talet, när gick med i dåvarande Folkpartiets ungdomsförbund Linköping, och sedan blev det ett uppehåll till mitten av 80-talet.

Hans parti står inför ett partiledarbyte. Det finns tre kandidater. Han har röstat men vill inte avslöja vem han valt. Opinionssiffrorna för liberalerna är rätt usla.

– Nu kan det bara gå uppåt.

Allt är inte politik. Pierre sjunger i kören Vox Communis som leds av hans hustru Birgitta, tittar på idrott, försöker träna och leker med barnbarnen.

Pierre är uppvuxen i Åtvidaberg. Han har pluggat ekonomi i Linköping, och flyttade till Kalmar 1980 med sin dåvarande fru. Han har jobbat som sjukvårdsbiträde, lärare och ekonom.

– Mitt första jobb var som fönsterputsare på Facit i Åtvidaberg.

Under många år var han knuten till P4 Kalmar som frilansande sportreporter, ett uppdrag han tvingades sluta med när han blev heltidspolitiker 2009.

– Om jag saknar radion? Både och. Jag var sändningsledare för sporten, radioarbetet var roligt, men på slutet blev det mycket med webb och allt möjligt annat, så man visste inte var man hade fokus.

Favoritfotbollslaget är Åtvidabergs FF, förstås säger han.

– Bor man i Åtvidaberg måste man spela fotboll. Jag har spelat lite handboll, men på väldigt låg nivå. Och så tänkte jag bli trestegshoppare, men jag blev aldrig riktigt bra.

Han kallar sig ibland för ”gubbe i hatt”.

– De började för några år sedan. Från början är det ett skällsord, men nu har jag ju blivit gubbe, skrattar han.

Fakta

Pierre Edström

Aktuell: Fyller 60 år på midsommarafton

Bor: Kalmar, samt litet sommarhus på Öland

Gör: Regionråd för Liberalerna

Familj: Hustrun Birgitta, barnen Fredrik, 31, och Sofie, 36, med familjer, bonusdottern Emmy med familj. Mamma som är 94 år och bor på ett särskilt boende.

 

Visa mer...