Miljonförlust för stadsmissionen

Kalmar Artikeln publicerades

Intäkterna ökar, men utgifterna ökar ännu mer. Kalmar stadsmission gick back med drygt två miljoner kronor förra året. Allt fler blir beroende av hjälp från stadsmissionen.

Kalmar

Susanne Lundström är direktör på Kalmar stadsmission. Verksamheten gick med drygt två miljoner i förlust förra året.
Foto: Karin Asmundsson
Susanne Lundström är direktör på Kalmar stadsmission. Verksamheten gick med drygt två miljoner i förlust förra året.

Ekonomin för Kalmar stadsmission har stadigt försämrats år efter år. 2013 redovisade man ett plus på drygt två miljon, som 2017 istället hade blivit en förlust på 2,1 miljoner. Intäkterna har ökat år efter år, men utgifterna har ökat ännu mer.

– Fattigdomen ökar. Fler faller mellan stolarna, skyddsnätet är glesare. Det är både dåligt ekonomi och dåligt mående. Vi möter mer och mer behov, allt fler och fler behöver oss. Flera är utsatta, och kommer i kläm. Klasskillnaderna ökar, säger Susanne Lundström som är direktor.

En vanlig lördag besöks Stadsmissionen Second Hand & garderoben av över tusen personer.
Foto: Andreas Yngvesson
En vanlig lördag besöks Stadsmissionen Second Hand & garderoben av över tusen personer.

När stadsmissionen för en tid sedan drog igång projektet matkasse, där behövande en gång i veckan får komma och hämta en kasse fylld med mat, trodde man att behovet var tio kassar.

– Nu är det närmare 40. Kassen gör skillnad.

De som får kassen är både pensionärer och ensamstående med barn som har svårt att få tillvaron att gå ihop.

– Det är många som är sårbara på ett eller annat sätt, och som inte har någon buffert.

När stadsmissionen bildades för drygt 20 år sedan var det med tre anställda. Nu har man 21 anställda, och ungefär 150 personer under ett år i verksamheten. De behöver handledning, antingen av anställda eller av frivilligarbetare

Nyligen hade stadsmissionen en kampanj för att locka fler volontärer.

– Vi har ett 70-tal volontärer i verksamheten.

De flesta volontärer är pensionärer, men Susanne Lundström försöker locka nya grupper, och menar att för en student kan en insats hos stadsmissionen vara en bra merit när man söker jobb.

– Det finns bredd på uppgifterna, och vi ordnar seminarier och intressanta träffar. Det viktiga är det medmänskliga engagemanget.

För tio år sedan startade stadsmissionen en andrahandsaffär, som numera finns i Östra Smålands gamla lokaler på Amerikavägen.

– En vanlig lördag är det över tusen besökare.

Stadsmissionen har flera olika verksamheter. Lotsen är öppen dagverksamhet. Handtaget är en daglig sysselsättning och fungerar som förberedelse till arbetsmarknaden. I Ateljén skapas nytt av skänkta textiler. Second hand är den största verksamheten med butiksarbete, lagerhantering och enklare verkstadsjobb.

Arbetet pågår för att få ekonomin i balans.