Kvinna misstänkt för könsstympning döms för att ha bitit sitt barn

Kalmar Artikeln publicerades
Mamman som misstänks för könsstympning på en liten flicka döms till ett års fängelse för fridskränkning av sin dotter, hon har bland annat bitit henne.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Mamman som misstänks för könsstympning på en liten flicka döms till ett års fängelse för fridskränkning av sin dotter, hon har bland annat bitit henne.

Den 28-åriga kvinna från Kalmar län som häktats, misstänkt för könsstympning, dömdes på tisdagen till ett års fängelse för fridskränkning av sin dotter. Kvinnan har allvarlig misshandlat sitt barn, bland annat bitit henne, och tvingat henne att vara hemma och leta efter ett förkommet kvitto istället för att gå till skolan.

Det var när skolan slog larm som förhållandena i hemmet uppdagades.

Den dömda kvinnan kommer från ett afrikanskt land. Hon har bott i Sverige några år och för två år sedan anslöt den unga dottern, som tidigare bott hos sin mormor. I familjen finns även en yngre syster.

I skolan fanns en oro för den lilla flickans situation. Det hade noterats att hennes kropp var full av blåmärken, men flickan hade då inte sagt att det var mamman som slagit henne. En orosanmälan till socialtjänsten övervägdes men lämnades inte in.

Det dröjde till den 23 augusti i år innan man agerade.

Då ringde den lilla flickan till skolan och sade att hon skulle bli sen. Hennes mamma tvingade henne att vara hemma och leta efter ett kvitto som dottern kastat av misstag. Mamman hade blivit arg och bitit sin dotter och även hotat henne.

Hon har också bränt dottern. Den lilla flickan tog mammans hot på allvar. Hon kontrollerade med en granne när sopbilen kom och fick veta att hon hade några timmar på sig. Hon meddelade detta till mamman, som till sin dotter sa att det skulle bli ännu mer stryk om sopbilen åkte iväg med kvittot.

Skolpersonal åkte då hem till familjen. Socialtjänsten informerades och omhändertog omgående döttrarna som placerades i familjehem. Dagen efter gjordes en polisanmälan mot mamman.

I utredningen framgår att flickan upprepade gånger misshandlats av sin mamma. När flickan glömt plocka ur tvättmaskinen slog mamman henne med sina uteskor.

När flickan borstade håret hamnade det lite på golvet, mamman uppfattade det som att hon inte tänkte ta upp det och kastade en gaffel på henne, den spetsiga delen träffade i armen.

När flickan glömt ställa in en soppa i kylen blev hon slagen med en vattenslang. När flickan inte tillräckligt snabbt hjälpte till när det var gäster hemma fick hon ett knytnävsslag i ansiktet. När flickan tappade ett glas i golvet, brände mamman henne med en varm panna som stod på spisen.

Flickan säger att mamman slagit henne med knuten näve två-tre gånger i veckan. Ofta på näsan.

Dottern har till rätten sagt att hon vill att mamman ska släppas eftersom hon inte har någon annan familj i Sverige.

Tingsrätten rubricerar de upprepade kränkningarna och misshandeln av den lilla flickan som fridskränkning och dömer till ett års fängelse.

Mamman medger att hon bitit sin dotter men nekar till de flesta andra anklagelser.

Hon ska betala 35 000 i skadestånd till sin dotter.

Om mamman också fälls för könsstympning kan straffet bli upp till tio års fängelse.