När Humana brister ökar behovet av särskilt boende

Kalmar Artikeln publicerades
Humana är störst i landet på personlig assistans, men har även boenden och äldreomsorg.
Foto: Lotta Zaar
Humana är störst i landet på personlig assistans, men har även boenden och äldreomsorg.

Förvaltaren har tidigare höjt Humana till skyarna. Men sedan ett halvår tillbaka har hennes huvudman fått så dålig hjälp att hon ändrat åsikt om assistansbolaget. Nu har hon ansökt om att kommunen ordnar en plats på särskilt boende.

Förvaltaren har förankrat beslutet hos sin huvudman och hennes barn.

– Om Humana hade haft personal så kunde min huvudman ha bott kvar hemma. När det är personal får hon bra hjälp, men nu finns det ingen personal. När personal är sjuk eller borta finns inga ersättare. En assistent lade in om semester i februari och fick själv ordna en vikarie. Den vikarien hade min huvudman svårt att förstå för hon pratade mycket dålig svenska. Det är så mycket fadäser att jag kan rabbla hur länge som helst. En assistent fick jobba 14 dagar i rad och var helt slut?

Kör Humana slut på sin personal?

– Ja i mitt fall gör de det.

I tidigare artiklar har vi beskrivit hur andra brukare drabbats av personalbristen och hur Humana tvingats ta hjälp genom att hyra assistenter av kommunen. Förvaltaren menar att personalbristen har pågått sedan i februari.

– Min huvudman har rätt till assistans 53 timmar per vecka. När Humana inte har personal så ringer de bara och säger till mig att ”Vi har ingen personal att sätta in. Vi får se till att hon får till sig att behöver hon hjälp får hon larma.”. Det får jag ringa och säga till min huvudman.

Hon tar sista helgen i juli som ett färskt exempel.

– Då satt hon, en handikappad människa utan tillsyn, i samma nattkläder både dag och natt. Hon kunde larma kommunen för toabesök, men ofta dröjer det för länge innan någon kommer så hon kissar på sig.

Förvaltaren tycker att fler borde reagera på att brukare inte får den hjälp som de har rätt till.

– Jag vill att vi gör en Ivo-anmälan tillsammans. Jag som förvaltare ska inte gå i bräschen för det här, men det ska inte tystas ner. Min huvudman har rätt till mer.

Hon har varit förvaltare i åtta år.

– Eftersom jag hade mycket bra erfarenhet av Humana så valde jag det åt min huvudman. Men sedan de tog över assistansen från Kalmar kommun har det inte fungerat.

Vad tror du är orsaken?

– Det var ett för stort objekt att ta på sig och det skedde på för lösa boliner. Kalmar kommun hade själva svårt att rekrytera så Humana tog över en halvfärdig verksamhet.

Förvaltaren har flera gånger berättat om bristerna för Humanas distriktschef.

– Han vet om problemen och skyller på assistanssamordnaren som sitter långt ner i Skåne. Han försöker få en samordnare närmare Kalmar. Det är så ogenomtänkt och illa skött av ett bolag som jag tidigare har höjt till skyarna.

Humanas distriktschef Anders Drugge kan inte kommentera det enskilda ärendet.

– Men ja, som jag har påtalat i tidigare intervjuer så har vi haft utmaningar med bemanning i vissa assistanser, och det kan ibland leda till händelser som vi bedömer som så allvarliga att de läggs in som avvikelser i vårt kvalitetssäkringssystem.

Han förnekar att det var någon ”halvfärdig verksamhet” som Humana tog över.

– Det har varit en ordnad överlämning av en väl fungerande verksamhet, och samarbetet med Kalmar kommun har varit och är väldigt bra.