Naraghi vill ha svar om länsmuseernas ekonomi

Kalmar län Artikeln publicerades
Laila Naraghi och Jonas Hellberg kräver att länsmuseerna ska få mer pengar av staten.
Foto: Privat
Laila Naraghi och Jonas Hellberg kräver att länsmuseerna ska få mer pengar av staten.

Sveriges länsmuseer har en ansträngd ekonomi och kräver höjda anslag av staten. De får stöd av riksdagsledamoten Laila Naraghi (S) som vill ha svar av kulturminister Amanda Lind.

Kalmar länsmuseums ordförande Jonas Hellberg är även ordförande i länsmuseerna samarbetsråd. De har gjort ett upprop där de kräver höjda anslag från staten för att klara av verksamheten.

– Många länsmuseer har en väldigt ansträngd ekonomi, vi i Kalmar har en prognos på en miljon i underskott. Var tionde anställd har sagts upp sedan 2003 och vissa museer har tvingats säga upp hälften av sina anställda.

– Vi har försökt klara det utan att skära ner på barn-och ungdomsverksamheten, men många museer har vittnat om att det har varit tvungna att dra ner även där, säger Jonas Hellberg.

Det har gått en månad sedan länsmuseernas upprop, men de har inte hört något från Amanda Lind.

Men nu har Laila Naraghi agerat i frågan och ställt en så kallad enkel fråga till Lind. Där undrade hon: Hur ser ministern på länsmuseernas förslag, och vad avser ministern och regeringen att göra för att uppmärksamma länsmuseernas situation?

– Vi behöver visa vilka villkor vi jobbar under och är väldigt glada att Laila plockade upp frågan och ställde den till kulturministern, säger Hellberg.