Natten som ingen i Orrefors glömmer

Brott som skakade länet - Mordet på Karolina 2000 Artikeln publicerades
I tältet sov tre flickor när 16-åringen började hugga besinningslöst.
Foto:Karl Nilsson
I tältet sov tre flickor när 16-åringen började hugga besinningslöst.

För nästan exakt 15 år sedan, den 27 maj 2000, vaknade Orrefors upp en lördag till nyheten om att tioåriga Karolina knivmördats när hon tältade med sina kamrater mitt i byn. Mordet är unikt i svensk kriminalhistoria eftersom både offret och gärningsmannen var minderåriga.

I Orrefors har alltid glasbruket stått i centrum och det var också här intill, i den idylliska Äppelträdgården, som ett tiotal barn hade bestämt sig för att tälta. Det var en tradition för barn att tälta här då många av föräldrarna arbetade på bruket.

I ett av tälten sov tre flickor, två tioåringar och en åttaåring.

Mitt i natten kommer en 16-årig pojke, som senare skulle visa sig vara gärningsmannen, till platsen beväpnad med en morakniv.

  I förhör senare berättade pojken hur han försiktigt skar upp tältduken, tittade in och såg barnen sova. Sedan minns han inget mer förrän han hörde ett skrik och sprang därifrån.

  En av de tioåriga flickorna blev knivskuren i nacken, inte så allvarligt dock.

  Men värst gick det för Karolina. Hennes liv gick inte att rädda. Halspulsådern hade punkterats av den vassa kniven.

  Den andra knivskurna flickan berättade för polisen att hon vaknat och känt en smärta, men sedan somnat om. Efter ett tag hade hon vaknat igen och sett Karolina gråtande krypa ut ur tältet. Framför tältet har hon sedan segnat ner.

  Den skadade flickan sprang då de 50 meterna till bruket där hennes mamma jobbade nattskift. När ambulansen kom till platsen var Karolina redan död.

  En intensiv jakt efter mördare inleddes och därmed lockades också hela rikspressen till lilla Orrefors mitt i Glasriket i Småland.

  Polisen hade inget motiv till händelsen, inget mordvapen och ingen misstänkt.

  – Men känslan vi har är att det rör sig om en lokal gärningsman, berättade spaningsledaren Stig Svensson. Drygt hälften av de cirka 650 som bodde i Orrefors förhördes av polisen men någon misstänkt fanns inte.

  Men sex veckor efter mordet kallade polisen till en press- konferens där man lät meddela att mordet på tioåriga Karolina nu var uppklarat.

  En 16-årig pojke från Orrefors hade erkänt mordet.

  Pojken hade suttit anhållen tidigare under veckan, misstänkt för olika stölder. Under en husrannsakan hittade polisen en morakniv och när de visade upp den för 16-åringen erkände han mordet på Karolina direkt.

  Omgående bestämdes det att pojken skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning då han i förhör hävdat att han hört röster som befallt honom att utföra mordet.

  Under rättegången framkom det att 16-åringen hade druckit tre-fyra öl kvällen innan mordet. Han sa också att han var i Äppelträdgården där barnen tältade fram till midnatt med några andra ungdomar, sedan gick han hem. Men vid tretiden på natten återvände han ensam. Med ett hugg dödade han Karolina och med ett annat skadade han hennes kamrat.

  Han dömdes till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.