Familj

Nu blir drömmen allvar för kd-politikern

Nerja/Högsby Artikeln publicerades
Tuva Bojstedt stortrivs i den romantiska pärlan Nerja, en småstad med vitkalkade hus och vackra  gränder.
Foto: Ulf Carlsson
Tuva Bojstedt stortrivs i den romantiska pärlan Nerja, en småstad med vitkalkade hus och vackra gränder.

Det är nu drömmen blir allvar för Tuva Bojstedt (KD). Från att ha varit en omskriven lokalpolitiker i Kalmar län, som ordförande i utbildningsutskottet i Högsby, blir hon chef och ägare till en resebyrå i södra Andalusien.

– Plötsligt händer det, säger hon. Det är en dröm vi haft och det känns underbart och spännande. Men samtidigt finns det förstås lite fjärilar i magen.

Vid månadsskiftet oktober/november, tog hon och maken Timo Trolin officiellt över som chefer och ägare av den svenska resebyrån Bokanerja, i den lilla staden Nerja, fem mil från Malaga. Samhället har anor från den moriska tiden på 1400-talet och har blivit en svenskfavorit utan den hårda exploatering som drabbat andra städer på spanska solkusten.

Balcon Europa är platsen dit alla söker sig i Nerja. Ursprungligen ett fort, men nu en utsiktsplats.
Foto: Ulf Carlsson
Balcon Europa är platsen dit alla söker sig i Nerja. Ursprungligen ett fort, men nu en utsiktsplats.

Tuva Bojstedt lämnar politiken och sitt lärarjobb för att kunna satsa på helhjärtat på företagen. Från det alliansstyrda Högsby, där hon varit en av de tongivande borgerliga politikerna, beklagas flytten.

– Det är förstås med blandade känslor jag tar det här steget, säger hon. Det har varit mycket givande att arbeta politiskt och det finns mycket att göra. Men när man får en sådan här chans går det inte att tacka nej.

Magnus och Eva Wahlberg startade den svenska resebyrån i Nerja för 16 år sedan. Magnus var redan då bekant med Timo, som senare blev Tuvas make.

– Första gången jag var i Nerja var när jag och Timo förlovade oss för nio år sedan, säger Tuva Bojstedt. Så för mig finns ett extra romantiskt skimmer över den här vackra staden.

– Det blev förälskelse vid första ögonkastet även i Nerja.

Nerja ligger fem mil från Malaga och har undvikit den högexploaterande tursimen. Det är fortfarande i grunden en spansk småstad, där turisterna är välkomna gäster.
Foto: Ulf Carlsson
Nerja ligger fem mil från Malaga och har undvikit den högexploaterande tursimen. Det är fortfarande i grunden en spansk småstad, där turisterna är välkomna gäster.

Tuva och Timo, som driver flera företag, hade länge haft en dröm om att starta en verksamhet utomlands. Men funderade inte speciellt på att det kunde bli med den andalusiska småstaden som bas. Det var snarare Gran Canaria man tittat på. Och de planerna låg ändå rätt många år framöver.

Men för ett och ett halvt år sedan talade Magnus och Eva Wahlberg om att man funderade på att pensionera sig. När de spansk/svenska entreprenörerna var på Sverigesemester passade man på att hälsa på sina vänner i Högsby i villan med vacker utsikt över Emån.

– De frågade helt enkelt om vi ville ta över nere i Nerja, berättar Tuva Bojstedt. Det var kanske inte helt perfekt tidsmässigt. Mitt i mandatperioden i kommunpolitiken och allt. Men vi kände att det inte gick att säga nej, ett sådant erbjudande får man bara en gång.

Tuva, som suttit i kommunstyrelsen, kommunfullmäktige och varit ordförande i utbildningsutskottet, lämnade sina uppdrag. Nu har paret varit nere i Nerja några månader för att sätta sig in i verksamheten, som sysselsätter fem personer, och sedan några dagar är det alltså allvar.

Till att börja med kommer familjen att dela sin tid mellan Sverige och Spanien. Dottern Katja går andra året på gymnasiet i Kalmar och de svenska företagen ska drivas vidare.

– Resebyrån fungerar bra även om vi inte är där varje minut, säger Tuva Bojstedt. Här finns mycket erfaren personal och mycket med bokningar och marknadsföring kan jag göra från Sverige.

 Den svenska resebyrån är redan populär och Tuva Bojstedt och maken Timo Trolin har planer för hur den ska utvecklas ännu mer.
Foto: Ulf Carlsson
Den svenska resebyrån är redan populär och Tuva Bojstedt och maken Timo Trolin har planer för hur den ska utvecklas ännu mer.

Men tanken är att det ska bli mer och mer Nerja och mindre och mindre Kalmar län vad tiden går. Någon spansk politisk karriär finns emellertid inte i framtidsplanerna. Även om Kristdemokraternas systerparti Partido Popular satsat hårt inför omvalet i början av november. Ägare till fast egendom har rösträtt i de spanska kommunalvalen, även om de inte har spanskt medborgarskap, och Nerja har tidigare haft en svenska som borgmästare.

– Nej, något spanskt politiskt engagemang blir det nog inte, säger hon. Jag har inte riktigt de kunskaper i språket som behövs och vill framförallt fokusera på företagen.

Planer för utveckling av det nyinköpta företaget finns det massor. Det finns redan ett upparbetat kontaktnät med svenska pensionärsorganisationer, som kommer ner till solen i grupper. Det har man tänkt att utveckla.

Ekoturism är en annan del. Det går att ta tåget från Sverige till Malaga och ett sådant paket, med spännande stopp lite här och var i Europa vill man gärna utveckla.

– Vi har ju landets bästa resebyrå för tågresor ut i Europa i Kalmar, de samarbetar vi gärna med.

– Vi har 1000 idéer, nu ska vi prioritera med dem och utveckla verksamheten så att drömmen blir en riktig solskenshistoria.

Fakta

Tuva Bojstedt

Född: 1971 i Kalmar

Uppvuxen: Föräldrarna ”gröna-vågade” 1976 och köpte gamla disponentvillan till Björkshults glasbruk, där arbetarebostäderna gjordes om till ett familjedrivet litet hotell.

Familj: Två barn och Timo Trolin, make och bonuspappa.

Jobb: I grunden lärare, har arbetat mycket med projektledning och marknadsföring. Egenföretagare.

Politik: Har varit politiskt engagerad i åtta år för Kristdemokraterna i Högsby.

Bästa med Sverige. Det är där jag har min familj och mina vänner. Den djupt förankrade demokratin, som inte är något som vi ska ta för givet.

Bästa med Nerja: Det här är en stad som man lätt blir helt förälskad i. Det är en småstadsidyll med en mycket spansk prägel, trots att här är gott om turister. Lite som Kalmar, men med sol året om.

Framtidspaner: Nu satsar vi helhjärtat på resebyrån. Vi har planer för hur den ska utvecklas.

Visa mer...

Fakta

Nerja

En småstad med drygt 20 000 invånare.

Skiljer sig från många andra städer på solkusten genom att nästan helt sakna höga och stora byggnadskomplex.

De världsberömda grottorna visar att platsen varit bebodd i mer än 40 000 år. Namnet har moriska rötter, från den tid då araber styrde Andalusien och en stor del av Spanien.

Samhället räknas som stad från slutet av 1400- och början av 1500-talet.

Förutom de omtalade droppstensgrottorna är stadens främsta sevärdhet Balcon Europa, mitt centrum. Men de flesta kommer till Nerja för stadens skönhet och lugna och familjära stämning.

Nerja har alltid varit populärt bland svenskar, men en orsak till att allt fler får upp ögonen för den lilla pärlan med sina vitkalkade hus är förmodligen uppmärksamheten i TV sedan skådespelarna Christina Schollin och Hans Wahlgrens boende fått en central plats i dokusåpan Wahlgrens värld.

Svenska kungafamiljen har också besökt staden. En god vän till drottning Silva äger en bostad där.

Visa mer...