”Nyheter´a” var viktig för lokalsamhället

Högsby Artikeln publicerades

Fredrik Loberg är författare och journalist:

Frilansjournalisten Fredrik Loberg har skrivit boken
Frilansjournalisten Fredrik Loberg har skrivit boken "Samhällsbyggarna" om hur samhället Fågelfors byggdes upp kring bruket under 100 år. Nu ordnas en vandring där han guidar runt bland platser som beskrivs i boken.

”Mina första tankar går till Cebert.

Varje dag vid halv elva-tiden kom denne godmodige pensionär gående söderut, på trottoaren vid Storgatan i Högsby.

Mitt emot Värdshuset Emågården stannade han till och

öppnade glasdörren till en av Smålands minsta lokaltidningsredaktioner.

Han tog av sig kepsen, satte sig vid en av de två gäststolarna med stålramar, väntade tålmodigt tills reportern på den andra sidan av skrivbordet var klar med sin telefonintervju.

– Goddag redaktörn, brukade Cebert inleda i mjuk, artig och humoristisk ton.

Sedan följde en stunds ovärderligt vardagssamtal, mellan de fyra väggar som var prydda med en tavla och 110 Högsbybaserade löpsedlar.

Ibland berättade Cebert om när han var passionerad prenumerationsförsäljare för lokaltidningen på 1950- och 1960-talen, andra dagar gick vi igenom stora delar av Högsbys brottningshistoria. Samtalet brukade pågå i femton minuter, om inte räddningstjänsten ringde och berättade att de var på väg till en skogsbrand (räddningstjänsten hade gratisprenumeration på tidningen i utbyte mot denna public service).

Dagsaktualiteter avhandlades minst lika noggrant där inne på enmansredaktionen. Att Cebert hade hunnit läsa varje ord på Högsbysidan på morgonen var en självklarhet. Jag tror att han var en av dem som förstod att det aldrig går att ta den lokala demokratin för självklar, att man måste anstränga sig hela tiden för att hålla det demokratiska samtalet levande. Jag tror att det var därför han varje dag var så mån om lokaltidningen och oss som arbetade där. Han fick mig, som var en av reportrarna, att känna och förstå att det var av högsta värde att berätta om människorna och lyfta sakfrågorna i Högsby kommun. Det som hände där var exakt lika betydelsefullt att beskriva och granska, som företeelser och folk i Oskarshamn, Kalmar eller Stockholm.

Det skrattades mycket och ofta under kvartssamtalen med Cebert. Förutom att han i hela sitt liv var så mån om sin lokaltidning var han nämligen en fena på att imitera lokalprofiler och använda underfundiga uttryck på Högsbydialekt.

Förutom alla journalistkollegor som nu riskerar att bli utan arbete, är det personligheter som Cebert jag kommer att tänka på, nu när det bestämts att den successiva avvecklingen av lokaltidningen ska avslutas med snabb nedläggning.

Jag vet själv inte vem eller var jag hade varit utan utan mina tio inskolningsår på Högsbyredaktionen, och tio fortbildningsår på samma tidnings Oskarshamnsredaktion.

Men jag vet att ”Nyheter´a”, som Cebert sa med osviklig Högsbydialekt, i väldigt många år (sedan 1923) varit ett viktigt verktyg för förståelsen av varandra och våra lokalsamhällen.”