Oenighet i rätten - vart tog byxlöse mannens jeans vägen?

Kalmar/Nybro Artikeln publicerades
Bild från polisens förundersökning som visar 21-åringens badrum direkt efter polisens ingripande. Enligt 21-åringen samt hans advokat ligger det ett par jeans i stolen, enligt åklagaren gör det inte det.
Foto: Polisen
Bild från polisens förundersökning som visar 21-åringens badrum direkt efter polisens ingripande. Enligt 21-åringen samt hans advokat ligger det ett par jeans i stolen, enligt åklagaren gör det inte det.

21-åringen står åtalad för mordförsök, men den första rättegångsdagen kom främst att handla om ett par jeans vara eller icke vara på ett fotografi.

Under fredagen inleddes rättegången mot den 21-årige man som misstänks för ett mordförsök vid Berga centrum den 27 maj. Han åtalas för att med en kniv stuckit en annan man i bröstet så djupt att hjärtsäcken skadades och inre blödningar uppstod.

Rättegången behandlar även fler brott som 21-åringen är misstänkt för. Han står åtalad för två fall av narkotikabrott gällande försäljning, två fall av ringa narkotikabrott gällande innehav, fyra fall av ringa narkotikabrott gällande eget bruk, två fall av brott mot knivlagen, ett fall av rattfylleri, ett fall av olovlig körning, ett fall av vårdslöshet i trafik samt mordförsöket.

Under fredagen började rätten arbeta sig genom listan, men fastnade redan på andra punkten sedan det första rättegångsförhöret med 21-åringen landat i en tvist om vad som egentligen syns på ett fotografi.

Åtalspunkten gäller en narkotikaförsäljning som 21-åringen nekar till. Försäljningen ägde rum i september 2017 då polisen spanade på 21-åringens bostad. De såg då en 27-åring komma och köpa narkotika av en oidentifierbar person i grå mjukiskläder, som efter överlåtelsen gick till 21-åringens lägenhet.

När polisen två timmar senare fick rätt att genomföra en husrannsakan var 21-åringen emellertid endast iklädd en handduk, i lägenheten fanns två andra män och enligt 21-åringen hade fler vänner varit där under kvällen.

Han menar att han inte är den gråklädde langaren utan att han för kvällen var iklädd jeans och t-shirt. Precis innan polisens ingripande säger han sig ha duschat och då lagt sina kläder på en stol i badrummet.

Vid husrannsakan tog polisen en bild på den aktuella stolen och klädhögen, men meningarna går alltså isär gällande vad som egentligen syns på bilden.

– Jag ser absolut inga jeans på den här bilden, sa åklagaren Kjell Janneson som menar att 21-åringen ljuger och att han visst var den gråklädda langaren.

– Tittar man noga så ser man jeans, sa 21-åringen som fick medhåll av sin advokat, Maria Robinson.

– Rätten kan komma hit och kolla min dator, man ser väldigt tydligt, kontrade Janneson.

– Man ser något som liknar en termometer, en mörk handduk, något som kan vara en vit tröja och något mörkblått som ser ut som en stickad tröja med mudd. Men några jeans ligger inte där.

– Det kan lika gärna vara jeans, sa Robinson.

– Det är absolut inte jeans, möjligtvis en stickad tröja men absolut inga jeans, sa Janneson.

Parterna kom inte överens och efter huvudförhandlingarna blir det upp till rådmannen och nämndemännen att avgöra vad som syns på bilden.

Under eftermiddagen fortsatte förhandlingarna. På grund av förseningar väntas mordförsöket i Berga centrum behandlas först på måndag.