Par och släktingar med makt

Maktlistan 2018 del 4 Artikeln publicerades

Några är syskon, några är gifta. Alla har de inflytande i länet.

Foto: Mats Holmertz

Johan Persson (S) – Malin Almqvist

Det revyskådespelande paret från Bjursnäs utanför Kalmar gifte sig sommaren 2017, efter fem år som sambos. Johan Persson används allt mer till olika rikspolitiska uppdrag och håller ett fast grepp om politiken i Kalmar. Malin Almqvist har som länsråd fått en lite lägre profil under den nye landshövdingen. Hennes förordnande går ut 2019.

Andreas Erlandsson (S) – Jonas Erlandsson (S)

Andreas Erlandsson är Oskarshamns nya S-märkta kommunalråd. Lyckades trots ett bakslag i valet få ihop en majoritet där S-styret säkras. Han kan glädja sig åt ett arvode på 63 555 kronor i månaden. Brorsan Jonas är gruppledare för S i Högsby. Han får nöja sig med att vara vice ordförande i kommunstyrelsen. Det finns en stark koppling mellan de båda grannkommunerna.

Mikael Larsson-Ek – Katarina Ek

Paret är det i särklass mest inflytelserika i Tidningskalmar. Hon var i flera år chef för fortbildningen av journalister i Kalmar, på Fojo. Nu utbildar hon nytt tidningsfolk på Linnéuniversitetet och sitter i Gota Medias styrelse. Han är marknadsområdeschef för Gota Media Kalmar län och basar för Östra Småland/Nyheterna, Barometern/OT, Ölandsbladet och Kalmar läns tidning. Som om inte det var nog är han även ansvarig för den utomhusreklam som koncernen säljer på de stora, ljusstarka skyltarna vid Kalmars infarter.

Anders Jalmander – Lisa Jalmander (M)

Syskonen har en aktiv del i Kalmars utveckling. Broderns LW Fastigheter är mycket aktiva på fastighetsmarknaden och har köpt in flera stora prestigeobjekt. Hon är aktiv moderat politiker, vice ordförande i socialnämnden och ledamot av fullmäktige samt engagerad i Kalmar Horse Show.

Laila Kirppu – Conny Jörneklint

De båda lagmännen delar ett stort samhällsintresse. Han är före detta chef för tingsrätten i Kalmar, sambon är hans efterträdare.

Johan Claesson – Magnus Claesson

Tillsammans är fastighetsbröderna goda för totalt sex miljarder. Magnus, vanligen kallad Musse, bor sedan länge i schweiziska Crans Montana och är därmed diskvalificerad för en plats på Maktlistan. Johan bor kvar i födelsestaden. Båda bröderna är med på Veckans Affärers lista över landets rikaste personer.

Foto: Eric Arenius

Anneli Sjöstedt Annette Andersson

Kalmars i särklass mäktigaste systrar. Annette som kommundirektör och Anneli som direktör på stora elektronikföretaget Electra.