Här hoppar kvinnan från taket

Malmen Artikeln publicerades

För fjärde gången sedan den 18 mars talade räddningstjänsten i Kalmar på tisdagen ner samma kvinna från ett tak sedan hon hotat hoppa. Den här gången hoppade hon verkligen, ner i räddningstjänstens uppblåsbara hoppsegel.

På tisdagen tog sig kvinnan återigen upp på taket till Komvux, där hon i mars för första gången klättrade ut på taket. Hon satt på taket och utstötte då och då olika klagande ljud.

Polisen spärrade av området och räddningstjänsten säkrade området på marken med hjälp av ett hoppsegel om kvinnan skulle göra allvar av sitt hot.

Med hjälp av tolk inleddes samtal med kvinnan som under en period satt med ett ben utanför takkanten för att markera att hon kunde hoppa om förhandlarna kom för nära.

  Efter tre timmar på taket släppte kvinnan taget och föll ner i det uppblåsbara hoppsegel som var riggat på marken. Hon fördes till sjukhus för kontroll och kan ha skadat en fot.

  Så sent som i helgen plockade räddningstjänsten ner kvinnan från ett tak på Nygatan. Hon har tidigare tagits ner från stationsområdet när hon klättrat upp nära kontaktledningarna. Då tvingas tågtrafiken ligga nere under lång tid på grund av risken för att kvinnan skulle komma nära elledningarna.

  Hon har gripits flera gånger för hot, snatterier och våldsamt motstånd. Men varje gång har hon släppts av polisen som strax därpå har fått ingripa på nytt.

  Kvinnan är i 30-årsåldern och kommer ursprungligen från Rumänien. Hon har periodvis "bott" i en sovsäck i hörnet Storgatan-Kaggensgatan.

  Hon har hotat personal på socialförvaltningen och gjort våldsamt motstånd mot polis.

  I fredags hotade hon psykiatripersonal och greps av polisen. Åklagare begärde henne häktad men domstolen ansåg inte att brottet var tillräckligt allvarligt. Hon gick från domstolen till socialförvaltningen och spottade en person i ansiktet. Även det är rubricerat som brott, ofredande.

  Flera gånger har hon varit i psykiatrins vård, men har varje gång släpps ut från vården igen.

  I måndags greps hon för snatteri i en butik i Kalmar.

  Kvinnan kom till Sverige med sina barn, som omhändertagits av socialförvaltningen. Så sent som på tisdagen hade socialnämnden ärendet uppe till diskussion.

  – Från polisens sida är det uppenbart att det här är en person som ropar efter hjälp, säger Ulf Karlsson på Kalmarpolisen. Hon är inte frisk utan måste komma i vård.