Pojken hittad på tåg – två anhållna

Öland Artikeln publicerades

Efter ett dygn som försvunnen hittades den sexårige pojken välbehållen på ett tåg. Han var i sällskap med en man som nu är misstänkt för egenmäktighet med barn.

– Ingripandet var odramatiskt, säger Robert Loeffel på polisen.

Polisen gjorde flera operativa insatser på olika platser i Kalmartrakten under fredagen i sin jakt på den försvunna 6-årige pojken.
Foto: Mats Holmertz
Polisen gjorde flera operativa insatser på olika platser i Kalmartrakten under fredagen i sin jakt på den försvunna 6-årige pojken.

Polisen, hundpatruller och tusentals frivilliga var igång hela natten för att leta efter den sexårige pojken Jones som försvann från fosterhemmet i Färjestaden vid 15-tiden på torsdagseftermiddagen.

Vid 14-tiden på fredagen hittades pojken till slut välbehållen efter nästan ett dygn som saknad.

Det var efter tips från allmänheten som polisen höll kvar ett tåg, som färdades i södergående riktning, vid Osby station. När polisen sökte igenom tåget hittades den sexårige pojken i sällskap med en vuxen man.

Mannen, som är en anhörig till pojken, anhölls efter förhör. Han är på sannolika skäl misstänkt för egenmäktighet med barn. Pojken mår efter omständigheterna bra och har tagits om hand av sociala myndigheter.

Enligt polisens presstalesperson Robert Loeffel var ingripandet på tåget helt odramatiskt.

– Det gick lugnt till och båda följde med självmant, säger han.

Redan under natten mellan torsdagen och fredagen anhölls en kvinna misstänkt för att vara inblandad i försvinnandet och hon är fortsatt anhållen. Hon är skäligen misstänkt för egenmäktighet med barn och är också en anhörig till pojken, enligt Loeffel.

Egenmäktighet med barn innebär att någon utan tillåtelse för bort ett barn under 15 år från dess vårdnadshavare. Det kan både handla om en förälder, men också om en annan person.

Vet ni var pojken befann sig under natten?

– Det är inget som har nått mig, men det får utredningen visa, säger Robert Loeffel och fortsätter:

– Vi har gjort ett antal operativt insatser och efterforskningsåtgärder på olika platser i Kalmartrakten i dag.

Robert Loeffel säger att polisen är oerhört tacksam för alla tips och det engagemang som allmänheten har visat under det dygn som pojken var försvunnen.

– Vi vill skicka ett stort, stort tack till alla från allmänheten som har hjälpt till och alla som har lämnat information. Det har varit helt avgörande för att vi skulle kunna hitta pojken. Vi från polisen är så tacksamma att det knappt går att uttrycka nog mycket, säger han.

Var det nödvändigt att ha i gång sökinsatsen under hela dagen med tanke på var pojken sedan hittades?

– Den information vi hade var inte tillräcklig för att insatsen skulle kunna avslutas. Vi var tvungna att jobba på två olika håll och kunde inte släppa någon av dem, säger Robert Loeffel.