Polisens förråd börjar bli fullt - men cykelauktionen dröjer

Kalmar Artikeln publicerades
Josefina Stolpe och Anne Dahlberg, receptionister hos polisen, hjälper till i förrådet då och då.
Foto: Agnes Aronsson
Josefina Stolpe och Anne Dahlberg, receptionister hos polisen, hjälper till i förrådet då och då.

Tidigare har de upphittade cyklar som samlats ihop av polisen auktionerats ut en gång om året. Men nu har cyklarna lagrats i ett förråd sedan 2017. Polisen inväntar en nationell upphandling med en auktionsfirma innan cyklarna kan få nya ägare.

Med jämna mellanrum lämnas upphittade cyklar in till polisens förråd på Slöjdaregatan i Kalmar. På tisdagar mellan 13.00 till 18.00 hålls förrådet öppet och då är det fritt fram för allmänheten att leta efter sina försvunna cyklar eller lämna in sådana de hittat.

– Nu är det väldigt ont om plats så det är bra om folk kommer och tittar efter sina försvunna cyklar. Vissa som står här är jättefina och nästan nya, säger Josefina Stolpe.

Hon och Anne Dahlberg arbetar som receptionister hos polisen och under tisdagen hade de förrådet som sin arbetsplats. Arbetsuppgifterna är att skriva in och lämna ut cyklar, ta emot kunder och svara i telefon. Men de kollar även efter ramnummer på cyklarna och försöker finna en ägare.

– Det blir ju överfullt till slut. Vi fick det här förrådet för att cyklarna inte fick plats i polishuset, säger Anne Dahlberg.

På plats i förrådet finns just nu omkring 160 cyklar fördelat på flera olika rum. Det ordinarie förrådet är för tillfället fullt, så ett extra rum används.

– De cyklar som är dåliga och som inte går att sälja håller vi kvar i tre månader innan de skrotas på Stena Metall. De cyklar som är i gott skick sparar vi däremot i ett förråd. En del av cyklarna som upphittas går tillbaka till privatpersoner eller till försäkringsbolag som betalat ut pengar till kunder för deras försvunna cyklar, säger Örjan Hvass, gruppchef för stödservice hos polisen.

Tidigare brukade de cyklar som varken hämtats eller skrotats efter tre månader i förvar auktioneras ut en gång om året. Polisen tog då hjälp av en auktionsfirma vid namn Auktionsklubban, men avtalet löpte ut i väntan på en ny upphandling.

– Det har varit väldigt populärt när vi auktionerat ut cyklarna, säger Örjan Hvass.

Örjan Hvass, gruppchef för stödservice hos polisen.
Foto: Anders Johansson
Örjan Hvass, gruppchef för stödservice hos polisen.

Polisen inväntar nu alltså en nationell upphandling innan nästa auktion kan hållas i Kalmar. Därför lagras cyklar på hög i polisens förråd - på obestämd framtid.

– Nu ska det ske nationellt. Innan har det skötts på lokal nivå och varje polisområde har handlat upp en lokal förmåga som gjort auktionerna, men det här ligger över polisområdets huvud. I nuläget har vi förråd till det, men är det så att det drar ut på tiden kan det bli knepigare, säger Örjan Hvass.

Med de nya direktiven från NOA, Nationella operativa avdelningen, så kan firman som ska ha hand om auktionerna komma att ändras till en ny beroende på hur det går med upphandlingen. Hur lång tid det kan dröja innan auktionerna är igång igen vet Örjan Hvass inte.

– Det kommer förmodligen inte bli någon upphandling färdig i år, men den ska vara färdig inom en överkomlig tid. Det ligger i samhällets intresse. Vi vill att auktionen ska dra igång igen eftersom den var väldigt uppskattad.

Josefina Stolpe och Anne Dahlberg, receptionister hos polisen, hjälper till i förrådet då och då.
Josefina Stolpe räknar in cyklarna.
Foto: Agnes Aronsson
Josefina Stolpe räknar in cyklarna.