Polisutbildningen: ”Inga resurser att ha undervisning i svenska”

Linnéuniversitetet Artikeln publicerades
Foto: Lena Gunnarsson,Linnéuniversitetet

I en kommande rapport om polisutbildningen uttrycks farhågor kring studenternas brister i att skriva på svenska. Men utbildningarna har inte resurser att göra något åt problemet.

Det är Polistidningen som rapporterat om utkastet, och där framgår att situationen är likadan på landets samtliga fem lärosäten som utbildar poliser.

Carina Hansson undervisar polisstudenter i avrapportering och dokumentation på Linnéuniversitetet i Växjö.

– Vi har en ny generation som är van att skriva i olika appar. Det är vanligt med särskrivningar och man är inte alltid så noga med stavning och meningsbyggnad. Men jag upplever inte att det är någon katastrof bland våra studenter, säger hon i en tidigare intervju med Polistidningen.

Gunilla Byman, professor i svenska språket vid Linnéuniversitetet, kritiserar framför allt dåligt skrivna protokoll som kan omöjliggöra för åklagare att driva ärenden till åtal. Har du någon kommentar kring det?

– Som jag ser det så pratar både jag och Gunilla Byman, i stort sett, om samma saker, säger Carina Hansson till Östra Småland.

Carina Hansson undervisar polisstudenter i avrapportering och dokumentation på Linnéuniversitetet.
Foto: Linnéuniversitetet
Carina Hansson undervisar polisstudenter i avrapportering och dokumentation på Linnéuniversitetet.

– Det handlar inte om enstaka stavfel eller om man skriver för långa meningar utan punkt och stor bokstav. Det handlar om ett rättssäkert språk och ett skrivande som håller i hela rättsprocessen.

Att ge eleverna ytterligare utbildning i att skriva är inte möjligt, så som utbildningen ser ut i dag.

– Vi har inte resurser i dagsläget att ha undervisning i svenska språket men vi jobbar medvetet, och i så stor utsträckning vi kan, för att hjälpa studenterna till ett rättssäkert språk i texter som de skriver i vårt ämne, till exempel anmälningar, förhör, Pm med mera.

Carina Hansson hänvisar särskilt till en bok som ingår i studenternas kurslitteratur, ”Skrivande Polis” av Sofia Ask.

– Den är till stor hjälp när det gäller att skriva både rättssäkert och med korrekt svenska, säger hon.

– Sofia Ask är lektor i svenska språket med didaktisk inriktning på Linnéuniversitetet. Hon forskar främst om studenters skrivande i universitetsmiljö och om polisers skrivande i yrke och utbildning.

 

Läs mer: