Prins Daniel köpte Azads lampa – och fixade ett hotellrum

Nybro Artikeln publicerades

Ett UF-företag och en lampa tog Azad Ali till en middag på slottet med hela kungafamiljen.

– Jag har aldrig haft ett land. Där jag kommer ifrån får man aldrig se de som styr. När jag gick ut från slottet grät jag. Det är en upplevelse jag aldrig kommer att glömma, säger Azad.

Azad Ali började på hantverksprogrammet finsnickeri på Åkrahällskolan för fyra år sedan. I dag är han själv lärare på programmet.
Foto: Anders Jönsson
Azad Ali började på hantverksprogrammet finsnickeri på Åkrahällskolan för fyra år sedan. I dag är han själv lärare på programmet.

Efter att ha gått tre år på hantverkarprogrammet inriktning finsnickeri är Azad Ali i dag lärare på samma program.

– Jag är med som språkstödjare åt ungdomarna och är även lärare på vuxenprogrammet.

När han själv gick på programmet fick han möjligheten att driva ett UF-företag.

– Jag hade då flyttat till en ny lägenhet, jag hade inte råd med en lampa så jag tänkte att jag gör en själv. Så jag gjorde en prototyp, tog lite bilder och skickade dem till lite kompisar. Jag fick min första beställning redan då.

Sedan har det rullat på för Azad. Första stoppet på väg till kungliga slottet i Stockholm var något som heter Idénästet på Guldfågeln Arena.

– Jag fick komma inför en jury och berätta om min idé. Jag var den enda som hade producera något, kursen skulle vara på 100 timmar över ett läsår. Jag hade lagt ner 100 timmar redan första månaden.

Azad fortsatte att utveckla lampan, som består helt av trä – inget lim eller skruvar. På UF-mässan i Kalmar sportcenter vann han förstapris i kategorin ”bästa hantverkare”. Ett pris som tog honom till SM i Ung Företagsamhet i Stockholm.

– Jag ställde upp i ”bästa monter” och ”bästa hantverkare”, jag vann andrapris i båda kategorierna.

Men själva priserna var kanske inte bästa med tävlingen. Han hade skaffat sig en viktig kund, närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S).

– Han var jättetrevlig. Jag frågade vilken färg han ville ha och hur många, skrattar Azad.

– Han tog först en svart och kom tillbaka och köpte en vit. En hänger i Rosenbad och en hemma hos honom. Han gjorde till och med en liten film där han visade hur enkelt det var att installera lampan och la upp den på sociala medier. Det var jättekul, det var många som såg och delade filmen. De visade till och med filmen på mässan.

”Jag började bläddra runt bland breven och hajade till när jag såg att ett av dem kom från hovet. Jag var övertygad om att det var någon som jävlades med mig.”

Azads framgångar inom UF var anledningen till att han blev utvald att representera Kalmar län på Sverigemiddagen som hölls i helgen. Till middagen blir de som gjort betydande insatser lokalt, regionalt och nationellt utvalda. Förutom kungafamiljen är också samtliga landshövdingar i landet med.

– Jag hade varit i Göteborg på Emax i där unga företagare träffas efter att ha fått en stipendium av Nybro kommun. Jag hade varit där i två veckor och kom hem till en massa post. Jag började bläddra runt bland breven och hajade till när jag såg att ett av dem kom från hovet.

– Jag var övertygad om att det var någon som jävlades med mig. Jag tog en bild och skickade till min kollega och förre lärare Sverker Arnesson, han svarade att ”jo, det är riktigt. Du ska äta middag med kungen.”

Azad Ali blev utvald tillsammans med lantbrukaren och eldsjälen Kristina Lindelöf, Vimmerby, och barnboksförfattarna Emelie och Andréas Sjölander, Kalmar.

Azad Ali på plats i kungliga slottet i Stockholm.
Azad Ali på plats i kungliga slottet i Stockholm.

– Det var riktigt häftigt att komma till slottet. Jag hade aldrig varit i närheten av det eller sett det innan. Jag tog lite bilder och kollade på möblerna, lite hur de var designade.

Efter det var det dags att skaka hand med kungafamiljen.

– Vi hade tränat innan, hur man ska göra. Men jag var jättenervös då, jag tänkte att jag klara inte det här. Men vill slut gick jag bara fram sträckte fram handen, sa go kväll och att jag är Azad Ali från Nybro.

Efter den fina middagen fick Azad ett samtal med prins Daniel.

– Vi skulle träffats på UF-mässan i Stockholm, men när han kom förbi min monter så var jag i en intervju. Men nu fick vi chansen, vi pratade i 30 minuter.

Sålde du någon lampa till prinsen?

– Jag visade honom i vilka färger den fanns och frågade hur många han ville ha. Han beställde en till slut.

Lampan som tog Azad Ali till kungens middagsbord.
Lampan som tog Azad Ali till kungens middagsbord.

Azads plan för kvällen var att köra fram och tillbaka till Stockholm under samma dag. Det berättade han för prinsen.

– Det tyckte han inte var en bra idé. Han tyckte att jag verkligen borde bo över i Stockholm och inte köra hem mitt i natten. Men jag hade inget hotell, jag hade ett möte tidigt dagen efter så jag tänkte köra tillbaka till Nybro.

– När vi lämnade festen vid 23-tiden kom han fram till mig. Han hade fixat ett rum till mig på hotell Nobis. Så jag åkte dit, sa mitt namn och fick ett fint rum.

Middagen på slottet blev något verkligen speciellt för Azad Ali, som till och med fick en pratstund med kungen och drottningen – som dock inte beställde någon lampa.

– Det var en helt fantastisk upplevelse. Jag kom till Sverige för 4,5 år sedan och trodde aldrig att jag skulle få uppleva det här.

Nu kommer Azad att fortsätta utveckla sin lampa, designa fler möbler och i alla fall för tillfället fortsätta som lärare på hantverkarprogrammet på Åkrahäll.

– Jag ska även till Oskarshamn och föreläsa för de som ska starta UF-företag där det här läsåret. Sedan vill jag gärna utbilda mig mer, kanske gå designprogrammet på universitetet i Växjö.