Julia Björknert och Alexandra Durne prisas för sitt jämställdhetsarbete

Kalmar Artikeln publicerades
Julia Björknert och Alxandra Durne får Kalmar kommuns jämställdhetspris för 2018.
Foto: Karin Asmundsson
Julia Björknert och Alxandra Durne får Kalmar kommuns jämställdhetspris för 2018.

I våras ordnade de festivalen Queens of Kalmar. Nu får Julia Björknert och Alexandra Durne Kalmar kommuns jämställdhetspris för 2018.

– Vi blev lite tagna på sängen. Vi var redo att starta det nya året med att fortsätta arbetet för att göra Kalmar mer jämställt, säger Alexandra Durne.

Syftet med festivalen Queens of Kalmar var att göra Kalmar län mer jämställt, lyfta frågor om kvinnors utsatthet och ojämlika villkor samt att synliggöra och hylla kvinnokraft och goda exempel. Festivalen arrangerades 7-10 mars i anslutning till den internationella kvinnodagen. Bland annat var det föreläsningar om en jämställd arbetsplats, ett bättre klimat för alla, och erfarenheter av sexuellt våld.

Hösten 2017 ordnade Julia och Alexandra en metoo-manifestation på Larmtorget, där de delade med sig av sina egna erfarenheter.

– Vi vill vara med och förändra, och ge röst åt alla tysta som inte vågar och inte vill berätta, säger Alexandra.

Under de år som gått sedan metoo tycker det att det blivit lättare att tala om frågor om sexuellt våld.

– Men samtidigt finns det en motreaktion, med ännu mer hat och skuldbeläggande ”har inte metoo gått lite för långt”, säger Julia.

Nu i vår ska de, i samarbete med länsstyrelsen, Region Kalmar, Sensus och Linnéuniversitetet föreläsa om våldspornografi och sexuellt våld för personal i skolan och föräldrar.

Kommunstyrelsen tog också beslut om två andra pris:

Tillgänglighetspriset tilldelas Kalmarbygdens fältrittklubb som i många år bedrivit ridning för funktionsnedsatta genom samverkan med särskola, gymnasiesärskola, boenden och rehabilitering. Möjligheten till ridning stärker den ridande såväl till kropp och själ. Ridningen vänder sig till både barn och vuxna. Tidigare pristagare är Krögers, Fritidskanalen Lindsdals IF samt Hemköp.

Integrationspriset 2018 tilldelas Helena Isaksson Baeck för hennes fleråriga arbete med inkludering av ungdomar med olika bakgrund i en rad olika insatser av både sociala och kulturella karaktär, under verksamheten Songlines. Priset ska stimulera och uppmärksamma enskild person, förening eller organisation som arbetar med att utveckla metoder och arbetssätt som förstärker integrationen i kommunen.

Priserna delas ut vid kommande kommunfullmäktige.