Rattfyllerist med tandvärk frias delvis

Öland/Kalmar Artikeln publicerades
28-åringen säger sig ha lidit av kraftig värk på grund av en felaktig tandvårdsbehandling och förstod inte att värktabletten han fick av en kompis var narkotikaklassad.
Foto: Jessica Gow/TT
28-åringen säger sig ha lidit av kraftig värk på grund av en felaktig tandvårdsbehandling och förstod inte att värktabletten han fick av en kompis var narkotikaklassad.

En 28-årig man har dömts vid Kalmar tingsrätt för grovt rattfylleri, grov olovlig körning och brott mot knivlagen. Han frias emellertid från narkotikabrott då han säger sig ha trott att tabletten han åt var en värktablett.

28-åringen, som är hemmahörande i Vetlanda kommun, befann sig den 25 mars 2018 på en fest på Öland. Sällskapet hade en nykter förare som skulle transportera dem till Kalmar, men i sista stund meddelade föraren att hen bestämt sig för att inte följa med.

En stund senare stoppade polisen 28-åringen och vännerna under deras färd över Ölandsbron – då satt 28-åringen framför ratten.

För rätten har mannen förklarat att någon var ju tvungen att köra och jo, han hade druckit fyra glas whisky. Och jo, det stämmer att han saknar körkort. Och jo, blodprovet visar att han var påverkad av narkotika.

Men gällande narkotikan så var det så att han en tid innan körningen varit med om en felaktig tandvårdsbehandling som orsakade kraftig värk. Han bad därför en kompis på festen om en värktablett, och hur skulle han kunna veta att det var en narkotikaklassad tablett?

Och jo, det stämmer att han hade en kniv i jackfickan när polisen stoppade dem. Men han råkade få syn på kniven i bilen när polisen stannade dem och stoppade den på sig för att gömma den.

Tingsrätten har bemött mannens förklaringar med blandad skepsis. Att han körde med 1,63 promille alkohol i blodet och utan körkort är oomtvistligt. Och rätten konstaterar att knivgömmande för polisen inte är ett giltigt skäl för att bära kniv på allmän plats.

Däremot anser rätten att det inte går att bevisa att mannen verkligen inte förstod att tramadol-tabletten var narkotikaklassad. Därför frias mannen från åtalspunkten om ringa narkotikabrott.

Men då mannen var grovt rattfull vid tillfället och det faktum att han vid flera tidigare tillfällen dömts för olovlig körning anses samhällstjänst inte vara ett tillräckligt straff. Straffet blir därför en månads fängelse.