Rättsexperten om ID-kapningar: ”Brottslingar är ynkligare i dag”

Kalmar län Artikeln publicerades
Sven-Erik Alhem.
Foto: Johanna Alhem/Trelleborgs Allehanda
Sven-Erik Alhem.

Allt fler i Kalmar län drabbas av ID-kapningar och kapningsförsök.

– Det känns väldigt olustigt när man fått sina ID-uppgifter kapade, att de använts och man inte ens haft kännedom om detta, säger Sven-Erik Alhem, rättsexpert och förbundsordförande i Brottsofferjouren till Östra Småland.

5000 personer i Kalmar län har enligt statistiken ID-kapats hittills i år, och på frågan ”Har du under det senaste året blivit utsatt för försök till ID-kapning”, svarade 33,7 procent i länet ja. Det framkommer av en Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av mySafety Försäkringar.

– Det här med ID-kapningar oroar väldigt många människor och många av oss vet inte ens hur det går till. Vi är allt mer beroende av att använda oss av våra datorer och telefoner, och vi känner oss mer och mer bekymrade i att säkerheten är åsidosatt. Det gäller även mig själv - man känner sig väldigt utlämnad om man inte är superteknisk, säger Sven-Erik Alhem som är rättsexpert, tidigare överåklagare och förbundsordförande i Brottsofferjouren Sverige.

Tvärt emot Kalmar läns statistik visar rapporten att allt färre drabbas av ID-kapningar sett till hela riket. Under det senaste året har 2,2 procent, eller 166 000 svenskar, fått sin identitet kapad. Detta är en minskning från förra årets topp då 3,3 procent drabbades

– Det behöver inte vara en trend, men varje form av sänkning är naturligtvis positiv. Man får se det i ett länge perspektiv och sänks det varje år är det positivt såklart, säger Sven-Erik Alhem.

Kalmar är procentuellt sett är ett av de mest drabbade länen i Sverige efter Örebro och Skåne, enligt rapporten. I Kalmar län har än så länge tre procent drabbats av ID-kapning under 2019, vilket alltså motsvarar cirka 5000 personer. Förra året drabbades bara 1,5 procent. Gällande antalet kapningsförsök ligger Kalmar län högst i landet, på 33,7 procent, enligt rapporten. Totalt sett svarade 26,5 procent av svenskarna ja på den frågan.

– Det kan bero på en mängd olika faktorer att Kalmar län är extra drabbat, säger Sven-Erik Alhem, och fortsätter,

– Medial uppmärksamhet kring fenomenet gör att de kriminella känner oro och drar sig till ett nytt område i Sverige, till exempel. Det är en mindre risk för dem att sitta hemma på sin kammare där de är anonyma istället för att riskera att bli beskjuten av polisen vid ett bankrån. Brottslingar är ynkligare i dag. De kommer inte i direktkontakt med brottsoffer, utan är i dag skyddade i sin egen datavärld.

Hur ska säkerheten förbättras enligt dig?

– Min önskedröm är att alla lösenord försvinner och att man får en ännu mer avancerad Bank-ID funktion som alltid måste användas.