Regnbågsbutik lockar Kalmarborna

Kalmar Artikeln publicerades
Lotta Stahlberg i Pridebutiken som självklart går i regnbågens alla färger.
Foto: Ulf Carlsson
Lotta Stahlberg i Pridebutiken som självklart går i regnbågens alla färger.

På måndagen öppnade den populära Pridebutiken i Kalmar och Lotta Stahlberg, som tog första passet bland volontärerna märker ett ökat intresse från Kalmarbor och företag att smycka med regnbågsfärgerna.

På lördag går Pridetåget genom Kalmar. Prideveckan invigdes under måndagen i Torsås. Samtidigt öppnades Pridebutiken, som i år flyttat från Teaterhuset till en lokal mitt på Storgatan.

Det är en tillfällig försäljningslokal som främst vänder sig till dem som vill smycka sig själva eller sitt hus eller företag med regnbågsfärgerna.

När vår tidning var på besök kom Kalmarsalen för att köpa en flagga till sina flaggstänger. Det fixades med hemleverans under dagen.

– Intresset ökar hela tiden, berättar Lotta Stahlberg, styrelseledamot i Kalmarsund Pride och en av volontärerna i butiken. Vi hoppas att butiken ska bli en samlingspunkt under veckan dit det kommer människor för att prata lite och ta en kopp kaffe.

– Det finns också ett väldigt positivt gensvar från företagen, Fastighetsbolaget Klövern har lånat oss den här lokalen och möblerna får vi låna av Stadsmissionen. De är alla till salu, men får inte hämtas förrän veckan är slut.

Årets Pridearmband har tillverkats av Stadsmissionens ateljé.
Foto: Ulf Carlsson
Årets Pridearmband har tillverkats av Stadsmissionens ateljé.

Det är Stadsmissionens ateljé som tillverkat årets Pridearmband.

Flaggor och paraplyer är storsäljarna. Men regnbågsfärgerna går igen i allt från slipsar och flugor, väskor och strumpor. På disken säljs till och med regnbågsfärgade kondomer.

Många butiker och företag vill visa upp sig genom en regnbågsflagga.

– Det har varit en märklig resa, säger Lotta Stahlberg. Idag är det lite av prestige att visa sitt stöd. Det finns inget negativt i det, inte alls. Många företag och organisationer har nu egna hbtq-grupper.

– Får oss gäller det nu att se till att intresset håller i sig under året, så att det inte bara är förändring en vecka av årets 52.

För Kalmarsund Pride är veckan som kommer årets höjdpunkt. Men det behövs fler volontärer, säger Lotta Stahlberg. Idag är det fyra i styrelsen och en webbansvarig.

– Under paraden är det fler volontärer, men det skulle behövas flera under resten av året. Det är väldigt mycket jobb bakom som det är få som ser.

Prideparaden lördagen den 8 september, inleds med samling på Elevatorkajen klockan 11.00, Paraden startar klockan 13.00. Paraden går i år en något annorlunda väg. Från starten på Elevatorkajen, tågar man Landshövdingegatan till Fiskaregatan, Kaggensgatan , Norra Långgatan, Larmgatan och så Storgatan till Stortorget.

Tåget avslutas med stor samling på Stortorget.