Restaurangen Porten flyttar från Teatervallen

Kalmar Artikeln publicerades
Ulla Larsson, chef för Porten Café och Restaurang, och Louise Ljungkvist, köksbiträde.
Foto: Erika Landt
Ulla Larsson, chef för Porten Café och Restaurang, och Louise Ljungkvist, köksbiträde.

Ett begränsande avtal har gjort att Porten Café och Restaurang valt att flytta från Teatervallen. Nu letar de efter en ny lokal att driva restaurangen i.

Ulla Larsson, chef för Porten Café och Restaurang, säger att de valt att säga upp hyresavtalet med Kalmar kommun på grund av att det varit begränsande för verksamheten. Enligt Larsson låser avtalet fast verksamheten, förhindrar utveckling och är inte ekonomiskt hållbart.

– Man målade upp en bild av att det skulle gå bra ekonomiskt när vi skrev avtalet. Vi måste alltid fråga om vi vill använda lokalerna, men kommunen har första tjing, fast vi betalar hyra, säger Ulla Larsson.

Larsson säger att restaurangen gått back med 300 000 till 400 000 kronor under de senaste tre åren. Anledningen till restaurangens ekonomiska förlust, berättar Larsson, är alla de gånger de behövt ha haft lunchstängt för att kommunen haft tillställningar, samt att de inte kunnat ordna evenemang i lokalerna i samma utsträckning som önskat. Larsson säger att de har velat hitta en lösning som både gynnar verksamheten och kommunen.

– Vi har haft möte med kultur- och fritidsförvaltningen, men man har inte varit villig att diskutera kring avtalet, säger hon.

Avtalet har, enligt Larsson, förhindrat utveckling av verksamheten. De har främst behövt anpassa sig efter kulturens utbud i stället för att ha bröllops- och födelsedagsfester.

– Det är viktiga inkomstkällor för oss.

Trots att samarbetet med kommunen inte gått som hon önskat, säger Ulla Larsson att de har haft bra samarbeten med Kalmar Teaterförening.

Avtalet har lett till en ekonomisk förlust för restaurangen, berättar Ulla Larsson.
Foto: Erika Landt
Avtalet har lett till en ekonomisk förlust för restaurangen, berättar Ulla Larsson.

Larsson säger att det sociala engagemang restaurangen väcker är viktig för regionen, men att intresset från kommunens sida av att ha ett socialt företag inte varit lika stort.

Ulla Larsson berättar att det var orolig stämning på måndagsmorgonen bland personalen när de fick reda på den kommande flytten. En av de anställda som var med på mötet var Louise Ljungkvist, som är köksbiträde på Porten Café och Restaurang.

– Det känns jättetråkigt. Porten hör ihop med de här lokalerna, det är så fint här, säger Louise Ljungkvist.

Ljungkvist har jobbat på Porten i cirka ett och ett halvt år och under den tiden har hon trivts bra tillsammans med sina kollegor i lokalen.

– Man blir lite orolig, men man får hoppas att det löser sig på ett eller annat sätt.

Ulla Larsson säger att de i dagsläget inte har en ny lokal att flytta till, men att de börjat leta. Ännu finns det inga tankar på nedläggning.

– Min ambition är att man ska hitta en lösning och att vi ska kunna fortsätta i samma anda och med samma mat.

Det var orolig stämning bland de anställda under måndagsmorgonen.
Foto: Erika Landt
Det var orolig stämning bland de anställda under måndagsmorgonen.