Ridklubb utvald bland 2 000 - får ny ramp

Svensknabben Artikeln publicerades
Lena Brissman, ordförande i Kalmar Fältrittklubb, och Charlotta Lind från XL-bygg övervakar bygget av ridklubbens nya handikappramp.
Foto: Andreas Yngvesson
Lena Brissman, ordförande i Kalmar Fältrittklubb, och Charlotta Lind från XL-bygg övervakar bygget av ridklubbens nya handikappramp.

Kalmarbygdens Fältrittklubbs gamla slitna handikappramp är ett minne blott. Tack vare XL-hjälpen får föreningen en ny ramp.

– Det här är helt fantastiskt för oss, säger föreningens ordförande Lena Brissman.

Varje vardagsförmiddag samlas ett flertal barn och vuxna med funktionsnedsättning på Kalmarbygdens Fältrittklubb för att rida. För att ta sig på hästryggen har många av dem tagit hjälp av en ramp för att ta sig upp med rullstolen för att sedan lyftas med en lift upp på hästryggen.

Men rampen och liften har sett bättre dagar och Kalmarbygdens Fältrittklubb har inte haft pengar att ordna nya.

Nu får de hjälp av företaget XL-byggs tävling XL-hjälpen.

– XL-hjälpen är en nationell tävling där vi valt ut nio föreningar i Sverige som får hjälp med ett byggprojekt som de själva inte klarar av eller har råd med. Vi fick in ungefär 2 000 ansökningar och en jury har valt ut nio, säger Charlotta Lind på XL-bygg.

På onsdagen var hon på plats på Kalmar Fältrittklubb när den nya rampen byggdes. När Östra Småland hälsade på hade den gamla rampen tagits bort och grunden till den nya var på väg att sättas på plats.

Den gamla rampen, fotograferad i januari.
Foto: Eric Arenius
Den gamla rampen, fotograferad i januari.

Motiveringen till varför just Kalmarbygdens Fältrittklubb fick hjälp lyder enligt följande:

”Hos Kalmarbygdens Fältrittklubb är funktionshinder inte ett hinder för att delta i både fysisk aktivitet och social gemenskap. Klubben har dag ett flertal medlemmar som är i behov av en handikappramp för att komma upp i sadeln och den befintliga står oskyddad i hårt väder. Vi vill vara med och möjliggöra för att Kalmarbygdens Fältrittklubb ska kunna fortsätta inkludera alla i sin verksamhet och hjälper därför till med bygget av en väderbeständig rullstolsramp.

Lena Brissman som är ordförande i Kalmarbygdens fältrittklubb är väldigt nöjd.

– Det här är helt fantastiskt för oss. Ridsport kostar och vi har ingen möjlighet att betala en ny ramp själva. Det är väldigt svårt att få till det där lilla extra, säger hon.

Egentligen trodde Brissman att det var liften och inte rampen som var det stora problemet.

– Den gamla rampen var just gammal och ranglig och blev dessutom inte godkänd vid kommunens inspektion. Vi trodde att liften, som lyfter upp personerna från rampen till hästen, var det stora problemet. Men det är godkänd om den smörjs upp lite.

Efter en dags uppehåll för bygget av den nya rampen är det snart dags för gruppen av funktionshindrade att rida igen.

– Vi har många funktionshindrade som rider oss oss varje vardagsförmiddag, ungefär 25-30 personer. Det är fantastiskt att se hur glada de blir av att rida, säger Lena Brissman.