Riksdagsledamoten som läser aftonbön

Kalmar Artikeln publicerades
Laila Naraghi.
Laila Naraghi.

Hon hoppas på en framtid för kärnkraften. Inte bara för Oskarshamns skull utan för hela landets energiförsörjning. Och hon läser aftonbön varje kväll, har med sig en kristen tro från morfar med judiskt påbrå.

Laila Naraghi (S) är ny riksdagsledamot för Kalmar län efter sommaren och har alltså suttit på Kalmarbänken bara några månader.

Redan har hon skrivit 17 motioner till riksdagen varav sju egna.

Och hon är på väg att få igenom den fråga hon slagits för i flera år, att ungdomar ska få stöd för att kunna ta körkort.

  – Jag är rätt nöjd, säger hon. Att regeringen nu tar upp möjligheten att ta CSN-lån för att ta körkort är fantastiskt. Men jag släpper inte frågan. Nu ska den igenom riksdagen och det finns förbättringar att göra i förslaget. Men detta visar att det går att göra skillnad i politiken.

  Du har gjort en spikrak karriär, Du har inget emot makt och inflytande?

  Nej, Jag har inget emot att påverka och göra det som känns rätt. Men jag tycker inte att det varit en spikrak väg. Jag tycker och tänker högt. Det är inte alltid alla gillar det.

  Hur kom det sig att du började med politiken?

  – Jag beställde information från de politiska partierna och några organisationer när jag var 14. Jag var arg på orättvisor och ville engagera mig. Men det var inte självklart att det skulle bli politiskt. Jag funderade till exempel på Fältbiologerna också. Men de hade ju inte verksamhet i Oskarshamn, så det föll på pratiska orsaker.

  Var det självklart att det skulle bli Socialdemokraterna?

  – Ja, det var det. Vänstern låg annars närmast.

  Finns det något politiskt engagemang tidigare i din familj?

  – Nej, inte partipolitiskt. Men ett samhällsintresse har det alltid funnits.

  Du tog med dig partiveteranen Torgny Nilsson till riksdagens öppnande och har haft Bosse Ringholm, 74, som mentor. Är det viktigt för dig att få stöd av den äldre generationen.

  – Bosse är mest en kompis, tycker jag. Vi pratar om mycket.

  – Det är viktigt att ha en koppling mellan de äldre och de yngre. Jag är ju själv i någon slags mellanålder och är gärna ute och pratar med SSU:are. Torgny Nilsson var viktig för mig från starten, när mitt engagemang började. Honom kunde man fråga om allt och han tog sig alltid tid att svara. Det finns många som han och det ska vi vara tacksamma för.

  Jag trodde att det var Håkan Juholt som var din främsta förebild?

  – Håkan har betytt väldigt mycket för mig. Han var ordförande i Oskarshamn när jag började engagera mig. Jag beundrar hans sätt att tala och att leda möten.

  – I Oskarshamn finns det flera personer som varit och är viktiga för mig. Tormod Nesset, Rigmor Eklind och Sven-Åke Johansson är tre andra.

  Hur mycket kontakt har du med Juholt nuförtiden?

  – Vi har kontakt med jämna mellanrum. Jag är tacksam för att det fortsätter.

  En veteranpolitiker som du varit kritisk mot är Roger Kaliff (S). Du skrev en artikel om att han inte skött partidistriktet på ett bra sätt, när Juholt tog över. Varför gjorde du det?

  – Det var en krönika i Östran/Nyheterna. Jag hade varit aktiv i SSU i några år då. Jag kommer ihåg att jag upplevde det som om ledarskapet brast och att det var många som pratade om det lite tyst, men det sades inte rakt ut. Någon måste säga något och jag tyckte det var viktigt att kalla saker vid deras rätta namn.

  Du ångrar dig inte?

  – Jag hade bollat texten med flera personer innan den publicerades. Jag tyckte det jag skrev var viktigt, så jag ångrar det inte.

  Inför valet 2014 vann du en ganska tuff strid om nomineringen till riksdagslistan mot partietablissemanget. Hur kändes det?

  – Det kändes bra att ha fått ett så starkt stöd både från äldre och yngre i partiet. Jag kände mig verkligen välkommen.

  Det blev en riktig smakstart på din riksdagsperiod med förslaget om att kunna ta CSN-lån för att ta körkort och du fick en plats i KU. Varför gick det så bra, tror du?

  – Det har tagit många år från det ursprungliga förslaget och vi är många som varit med och jobbat. Hårt, metodiskt jobb, helt enkelt är nog förklaringen till att det gått bra.

  – Men visst kändes det bra när man hör Stefan Löfven säga att det här nu är partiets förslag. Det lönar sig att jobba för något man tror på. Det här är en fråga med tydligt klassperspektiv.

  Du har tillsammans med länets andra socialdemokratiska riksdagsledamöter motionerat om att göra Simpevarp till centrum för svensk elproduktion. Tycker du att svensk kärnkraft bör avvecklas?

  – Nej, kärnkraften har en viktig roll att fylla för att vi ska ha leveranssäkerhet. Det är viktigt för industri och välfärd. Det är viktigt för inte bara Oskarshamn utan hela länet och hela landet.

  Du var med på manifestationen mot de uppmärksammade nerdragningarna av assistansersättning som drabbat flera i vår region. Är du kritisk till regeringens hantering av detta?

  – Ja, jag tycker att man kunde varit tydligare och förstått mer hur det påverkar många.

  – Jag välkomnar också att man i DN Debatt klargör att regleringsbrevet till Försäkringskassan ska skrivas om. Det viktiga är nu hur den nya formuleringen blir.

  För ett år sedan stängdes Sverige gränser efter en enorm flyktingvåg. Var det rätt att göra så?

  – Jag tillhör dem som under lång tid menat att vi måste ha en flyktingpolitik som är genomtänkt, hållbar och långsiktig, och både generös och reglerad. De öppna gränsernas politik fungerade inte. Men vi borde formulerat en politik som fungerar för flera år sedan.

  – Det är ett ansvar som både den nuvarande och tidigare regeringar har, där vi ser att nuvarande regering faktiskt tar det. Beslutet och kompromissen för ett år sedan var rätt. Men nu måste vi skapa ett asylmottagande som både är generöst och reglerat. I grund och botten handlar det om solidaritet med människor som flyr.

  – I denna diskussion kan det också vara bra att komma ihåg att vårt län behöver inflyttning. Vi måste få fler att bo i länet, inte färre.

  Har du någon religiös tro?

  – Jag är troende kristen och läser aftonbön varje kväll. Det har jag från min familj, morfar var präst. Hans mamma var judinna i Österrike och gömde sig under kriget, hans moster mördades i Auschwitz. Morfar lyckades fly från Österrike just innan nazisterna stängde gränserna. I Sverige utbildade han sig till präst i svenska kyrkan. Men den judiska bakgrunden gjorde att han skickades som missionär till Indien.

  – Jag gick regelbundet i söndagsskola när jag var liten.

  – Men jag får erkänna att det inte blir så många kyrkobesök nuförtiden.

  Du har en bakgrund i många kulturer.

  – Ja verkligen. Mamma träffade pappa i Wien och de flyttade sedan till hans hemland, Iran, till det att jag var ett halvt år. Det var krig mellan Iran och Irak och mamma tog då med mig och min syster till Sverige.

  – Pappa, som var läkare, fick inte lämna landet. Han dog när jag gick i gymnasiet.

  Du är 34 år. Vad gör du när du fyllt 50?

  – Det vet jag inte, det är så länge dit. Jag har en dröm om att bli högstadielärare.

  – Men jag skulle också gärna vilja forska, kanske doktorera.

  Personligt

  Laila Naraghi

  Född: 1982 i Teheran, kom till Sverige ett halvt år gammal. Familj: Mamma och hennes sambo Göte. Syster, pojkvän och många kusiner.

  Utbildning: Kandidatexamen, Försvarshögskolan, statskunskap. Är klar med magisteruppsatsen, men har inte tillräckligt med poäng för att ta ut examen.

  Jobb: Crismart på Försvarshögskolan, ombudsman på partiexpeditionen, Folk och Försvar, Palmecenter, Utrikesdepartementet och sommarjobb på SKB.

  Mat: Det mesta. Gillar kroppkakor och raggmunk och mammas indiska mat.

  När jag tittar på TV: Nyheter förstås. Men gärna välproducerade serier som den norska Kampen om tungvattnet.

  När jag inte är på jobbet: Läser och skriver. Promenerar. Tycker det är skönt att vara hemma. Odlar gärna från fröer, just nu följer jag mina citronträds utveckling.

  Visa mer...