Romerna snart tillbaka - kommunen kallar till samtal

Kalmar Artikeln publicerades
Katarina Borgemo på Kalmar Stadsmission ska träffa kommunen och diskutera hur man ska hantera de romer som troligen snart kommer till Kalmar.
Foto:Mats Holmertz
Katarina Borgemo på Kalmar Stadsmission ska träffa kommunen och diskutera hur man ska hantera de romer som troligen snart kommer till Kalmar.

Salvelägret stängdes i november och strax före jul åkte många romer hem. Men snart är de tillbaka enligt Katarina Borgemo på Kalmar Stadsmission.

De senaste veckorna har det inte varit så många tiggare på Kalmar gator. Anledningen är att de flesta är hemma i Rumänien.

– 25 av dem åkte hem strax före jul, den 23:e december. De 10-15 som är kvar här har vi haft träffar för i Lorensbergskyrkan under tiden, berättar Katarina Borgemo.

Men enligt Borgemo lär fler romer snart komma hit

  – Vi har hört att de är på väg tillbaka hit till Sverige. Det har ju varit väldigt kallt i Rumänien också så det har nog inte haft det så bra där.

  I mitten av november stängde Kalmar kommun Salve där många av romerna bodde. Veckorna fram till jul bodde de på olika ställen bland annat i sina bilar på diverse parkeringar.

  – Efter att Salve stängdes var det många som bodde i sina bilar och där hjälpte vi till med att dela ut täcken, säger Borgemo.

  På måndag ska representanter från Kalmar kommun träffa bland andra Kalmar Stadsmission för att diskutera romfrågan.

  – Kommunen bjudit in frivilligorganisationerna till ett samtal om hur vi ska gå tillväga i framtiden. Någon som jag ser är att vi bör ha beredskap att öppna upp boende om det blir riktigt kallt.

  Borgemo berättar också att man arbetar med att hitta jobb till romerna.

  – Vi tittar på hur vi ska kunna ordna jobb till dem. Det finns ett gäng som är intresserade av att jobba här. Det skulle kunna vara städ, tillsynsjobb och efterstädning. Vi hoppas också på jobb i skogen, Stadsmissionen hade tidigare ett projekt där romer fick lära sig att arbeta med röjsåg i skogens, säger Katarina Borgemo som också slår ett slag för att privatpersoner kan ge romerna enklare jobb, som till exempel trädgårdsarbete.

  – Allt som ger en betalning upp till 999 kronor är skattefritt och det är ju bättre att de har riktiga jobb. Att de tigger tycker ingen är en bra lösning.