Runexperten: Märkligt beslut av hovrätten om runor och nazister

Uppsala Artikeln publicerades
Henrik Williams, född och uppvuxen i Kalmar, är professor i nordiska språk och en av världens ledande experter på runor.
Foto: MIKAEL WALLERSTEDT
Henrik Williams, född och uppvuxen i Kalmar, är professor i nordiska språk och en av världens ledande experter på runor.

En av världens ledande expert på runor, kalmarbördige Henrik Bruun Williams, är mycket kritisk till att hovrätten beslutat att den tyrruna som används av en nazistisk organisation inte är att betrakta som hets mot folkgrupp.

Henrik Williams är född och uppvuxen i Kalmar. Han är sedan många år verksam vid Uppsala universitet och en av världens ledande experter på runor, med föreläsningsuppdrag över hela världen.

Han har följt hovrätten för Nedre Norrlands beslut att den användning av symbolen tyrrunan inte är hets mot folkgrupp. Symbolen, en pil riktad uppåt, används av nazister sedan 30-talet och är symbol för Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) i Sverige.

– Med den argumentationen är inte heller svastikan, eller hakkorset som vi säger, något som kan förknippas med hets mot folkgrupp, säger Henrik Williams. Men att bära den i offentliga sammanhang är straffbart under rubriceringen hets mot folkgrupp.

NMR-ledaren Simon Lindberg talar vid en NMR-demonstration, tyrrunor finns både på talarstolen och i fonden.
Foto: Fredrik Persson
NMR-ledaren Simon Lindberg talar vid en NMR-demonstration, tyrrunor finns både på talarstolen och i fonden.

– Det är aldrig symbolen i sig som står för hets mot folkgrupp, utan den kontext den används i.

Nordiska motståndsrörelsen har tyrrunan som sin stora symbol och den har synts i många rapporteringarna kring gruppen det senaste åren.

Att en del av runorna på sätt och vis kidnappats av högerextrema och nazistiska rörelser är brist på historisk kunskap, säger Henrik Williams.

– Många av de 24 bokstäverna i runalfabetet bygger i själva verket på det gamla förjudiska, semitiska alfabetet. Runorna är i grunden en beteckning för ljud och det finns ingen symbolik bakom dem.

Att koppla runorna till en speciell gud är ett sentida påfund och inget som vikingarna gjorde, säger han. Tyr är en av asagudarna i den nordiska mytologin och ordet betecknar egentligen en gud i största allmänhet.

Nationalsocialisterna var helt fascinerade av runorna. Beteckningen SS, går tillbaka till runor.

– Men allt bygger på fria fantasier som tillkommit långt efter att runalfabetet skapats, säger Henrik Williams. Runorna är i grunden bara ett alfabet utan någon symbolisk betydelse.

Men de gamla runorna betraktas i många sammanhang som något som symboliserar kraft och styrka. Norska alpina landslaget stoltserade förra året i vackra stickade tröjor och stickbeskrivningar såldes till dem som ville göra sitt eget plagg. Allt var så trevligt som det bara kan bli i Norge, tills man upptäckte att tröjan var full av tyr-symboler. Då drogs tröjan och stickbeskrivningarna in.

I USA har högerextrema använt påträffade runor som argument för att det var vikingarna som var först på kontinenten och alltså inte alls indianerna. Men i själva verket gjorde de vikingar som kom till kontinenten aldrig några runstenar. Det som påträffats sentida återskapelser.

– Det är något jag försöker berätta varje gång jag föreläser i USA, säger Henrik Williams. Men det är inte alltid lätt att få budskapet att gå fram.

– Det är tragiskt att vikingatiden nu utnyttjas av rasistiska rörelser för att framhäva nordiskt ursprung. Jag skulle tro att 90 procent av det som tillskrivs runor bygger på missuppfattningar.