S-toppar tar strid mot Regnér

Kalmar län Artikeln publicerades
Johan Persson, Kalmar.
Foto:Mattias Rubin
Johan Persson, Kalmar.

Socialdemokratiska toppolitiker från alla kommuner i Kalmar län och landstinget kräver nu att statsrådet Åsa Regnér stoppar neddragningen av assistanstimmar till funktionshindrade.

Politikerna har skrivit ett gemensamt brev som är mycket hård kritik mot den utveckling med kraftigt minskad assistans som bland annat vår tidning berättat om i flera artiklar.

"Från politiskt håll måste nu något göras. En human assistans måste säkerställas så att den som är i behov av hjälp också får detta. Den nya tolkningen av reglerna får som vi nämnt konsekvenser som på inget sätt kan beskrivas som rimliga."

Östra Småland/Nyheterna har berättat om hur funktionshindrade i länet drabbats mycket hårt av Försäkringskassans snävare bedömningar. Totalförlamade Micke Foss, fick så lite timmar att han inte kan få hjälp med toalettbesök, utvecklingsstörde Kent Anderssons timmar minskade från 150 till mindre än 20, Nora Eklöv, tvingades flytta hem till mamma och pappa igen, trots att hon fått drömjobbet i Stockholm.

  Politikerna har läst våra artiklar. För en vecka sedan sade riksdagsledamoten Laila Naraghi att hon inte höll för osannlikt att lagstiftningen måste göras om.

  De 14 kommun- och landstingspolitikerna har också berörts.

  "Vi har under den senaste tiden kunnat ta del av debatten kring personlig assistans. Även i vårt län finns flera exempel på människor som drabbats. Det har handlat om människor som fått se sina assistanstimmar kraftigt minska, fått nej till dubbel assistans eller fall där rätten till assistans helt upphört."

  "Vi anser inte detta vara rimligt. LSS har gett människor möjlighet att leva ett värdigt liv. Det har betytt frihet och betydligt större självständighet. Rent krasst har det i flera fall även inneburit stora samhällsekonomiska vinster. Människor har tack vare personlig assistans kunna arbeta, ha en egen försörjning och bidra till samhället. "

  Försämringarna har förklarats med domar från Högsta förvaltningsrätten. Men också att Försäkringskassan i regeringens regleringsbrev fått i uppgift att stoppa ökningen av antalet assistanstimmar. De tuffare tolkningarna har bland annat motiverats med att det upptäcks fusk med ersättningar.

  Politikerna tycker att det gått för långt.

  "Att man tar till krafttag mot det utbredda fusket är givetvis något som måste göras. De konsekvenser som vi nu får ta del av är dock inte rimliga. Det handlar om människor som genom ett enkelt beslut fått sin assistans neddragen från drygt 100 timmar per vecka till mindre än 20. Detta utan att de personliga omständigheterna på något sätt förändrats. Andra exempel är när man tvingas tacka nej till ett arbete då assistansen dragits in. "

  Skrivelsen till statsrådet har undertecknats av: Anders Henriksson, landstingsråd och ordförande för länets socialdemokrater, Roger Holmberg, ordförande för Socialdemokraterna i Kalmar, kommunalrådet Johan Persson, Kalmar, kommunalrådet Ann-Marie Fagerström, Emmaboda, kommunalrådet Henrik Nilsson Bokor, Torsås. Michael Svenström, Nybro, Matilda Wärenfalk, Mörbylånga, kommunalrådet Ilko Corkovic, Borgholm, Robert Rappako, Mönsterås, Jonas Erlandsson, Högsby, kommunalrådet Peter Wretlund, Oskarshamn, Helen Nilsson, Vimmerby, Rosie Folkesson, Hultsfred, kommunalrådet Thomas Kronståhl, Västervik.