Sång om när prideparaden tystnat

Kvarnholmen Artikeln publicerades
Bild på Kalmar pridekör från torsdagens generalrepetition på Kalmar teater.
Foto: Tindra Englund/Pressbild
Bild på Kalmar pridekör från torsdagens generalrepetition på Kalmar teater.

Under fredagskvällen kommer Kalmar teaters inre prydas av betydligt fler färger än guld, rött och svart. Kalmar pridekör då nämligen föreställningen ”I dare you to move”.

Pridevecka och prideparad i all ära, men vad händer efter att paraden tystnat? Hur fortsätter vi då att vara människor som är äkta mot oss själva och andra?

Dessa funderingar är utgångspunkten för årets konsert som beskrivs som en musikalisk berättelse om riktningen i det diffusa, om motstånd, följsamhet, revolution och besvikelse.

– Pridekörsprojektet började som ett experiment och en lekstuga för mig själv men det har sedan dess vuxit till något mycket större, säger körledaren Sofia Devall.

– Därför känns det fantastiskt att oavsett vad som händer i framtiden nu få knyta ihop det hela till en större föreställning.

– Jag är själv uppvuxen i Kalmar men jag flyttade härifrån eftersom jag inte kände mig trygg här som transperson. När den första prideparaden var i Kalmar så var jag orolig och tänkte att Kalmar nog inte var redo för detta, men nu kan jag se att det som jag som tonåring var så rädd för har förändrats och vi får vara en del av den förändringen.

– Men Pride blir så lätt ett jippo och en fest och häftiga färger i en parad. Den här konserten är inte sådan. I stället för att ge en förenklad bild försöker vi gå lite på djupet.