Schymans goda råd till Stefan Carlsson

Kalmar Artikeln publicerades
Gudrun Schyman, nykter alkoholist sedan 20 år, ger råd till Stefan Carlsson om den tuffa kampen mot alkoholen. Hon berättade öppet om sina alkoholproblem när hon var ledare för Vänsterpartiet. Hon säger att landshövdingen får vara beredd på bakslag i kampen och att det finns människor som gärna gottar sig åt elände.
Foto:Maja Suslin/TT
Gudrun Schyman, nykter alkoholist sedan 20 år, ger råd till Stefan Carlsson om den tuffa kampen mot alkoholen. Hon berättade öppet om sina alkoholproblem när hon var ledare för Vänsterpartiet. Hon säger att landshövdingen får vara beredd på bakslag i kampen och att det finns människor som gärna gottar sig åt elände.

Maximal öppenhet, trots den vånda det innebär. Beredskap för bakslag och att det finns människor som älskar att gotta sig i elände.

Det är Gudrun Schymans råd till landshövding Stefan Carlsson, som på tisdagen meddelade att han tillfälligt kliver av sin post för att få professionell hjälp med sina alkoholproblem.

Gudrun Schyman var partiledare för Vänsterpartiet när hon 1996 offentligt berättade om sin alkoholism. Hon skrev in sig på behandlingshemmet Nämndemansgården. Efter ett återfall 1997 tog hon ledigt från politiken. 1998 ledde hon Vänstern till ett rekordhögt väljarstöd på 12 procent. Hon är nu talesperson för Feministiskt Initiativ.

– Jag vet den vånda som föregår beslutet att berätta öppet, säger hon. Det är en lättnad när man berättat. Jag fick mest positiva reaktioner. Men sedan finns det alltid de som frossar i elände och kräver att man ska avgå.

  Det var 20 år sedan Schyman berättade om sina problem med att hantera alkoholen. Hon menar att ju fler offentliga personer som kan vara öppna om sina problem desto mindre svårt blir det att hantera folksjukdomen alkoholism.

  – Det finns så enormt mycket skuld och skam. Alkoholism är en så illa sedd sjukdom.

  – När man accepterat diagnosen alkoholism är det viktigt att ha ett stöd runt om sig, det kan vara anhöriga, arbetskamrater och vänner. För det är en besvärlig väg framåt. Risken för återfall är stor.

  Gudrun Schyman dricker numera ingen alkohol över huvud taget. Hon säger att alkoholismen kan jämföras med allergi. Det går säkert att klara att äta en nöt då och då, men förr eller senare riskerar man alltid att sjukdomen slår till igen.

  – Jag har druckit färdigt, jag har inget behov av det längre. Det finns en trygghet i att vila i det beslutet.

  Hon menar att det finns en alkoholfixering i samhället. Det är en signal om att man hänger med när det hälls upp ett glas eller två när man kommer hem på eftermiddagen. Det historiska råsupandet på helgen har ersatts av ett mer kontinentalt drickande där bag-in-boxen blir en del av heminredningen.

  – Paradoxalt finns det två företeelser som brukar uppröra folk, det är alkoholism och nykterism. Det är intressant.

  Däremot har det blivit allt mindre självklart att alkohol måste vara en del av det offentliga livet, säger Schyman. Det finns en trend mot att en allt större del av myndigheternas representation blir helt alkoholfri eller att det i vart fall finns bra alkoholfria alternativ.

  – I dag finns riktigt bra öl som inte innehåller någon alkohol alls. Detsamma gäller vinerna.

  När det gäller Stefan Carlsson menar hon att han får vara beredd på en tuff tid framöver, när han ska arbeta med alkoholen. Han får vara beredd på att det ibland inte går som man hoppas.

  – Men jag önskar honom lycka till och säger att hans beslut är klokt.

  Fakta

  Stefan Carlsson

  Stefan Kalmar är född 1954 i Vattholma, Uppsala.

  Han är ekonom och statsvetare och har bland annat varit chef för Apoteket AV, regiondirektör i Region Skåne och landstingsdirektör i Jämtland. 2003 blev han hedersdoktor vid Linnéuniversitetet.

  Han tillträdde som landshövding i Kalmar län den 20 februari 2012.

  Han sitter med i E-hälsomyndighetens styrelse, men har meddelat att han inte ställer upp för omval. För någon vecka sedan meddelades att myndigheten lokaliseras till Kalmar.

  Visa mer...