Simhopparen försenad - missade födelsedagen

Stagneliusskolan Artikeln publicerades
Statyn Simhopparen vid Stagneliusskolan täcktes av en presenning sedan någon sågat av höger arm på den.
Foto: Tomas Löwemo
Statyn Simhopparen vid Stagneliusskolan täcktes av en presenning sedan någon sågat av höger arm på den.

Återinvigningen av skulpturen Simhopparen vid Stagneliusskolan i Kalmar har blivit försenad. Inte förrän sommarsäsongen är slut kan det vandaliserade verket vara återställt och på plats igen.

Det betyder att den omtyckta skulpturen missat sin 85-årsdag. Det var nämligen tisdagen den 5 juni 1934 som avtäckningen skedde med sedvanlig pompa och ståt. Men det datumet i år låg Carl Eldhs mästerverk fortfarande på Herman Bergmans konstgjuteri i Stockholm, som tillsammans med skulpturkonservatorn Elisabeth Tebelius Murén står för återställandet av den populära bronsfiguren i Kalmar.

Det var den 20 april förra året som Simhopparen stympades genom att en av hans höjda armar kapades av. Det såg då ut som om den unge mannen stod och gjorde Hitlerhälsning utanför skolan. 20 april är Adolf Hitlers födelsedag.

Armen har inte återfunnits och ingen har tagit på sig ansvaret för dådet.

Skulpturen med den, efter avsågningen, något uppseendeväckande gesten, slogs snabbt in i sopsäckar om monterades ner av kommunal personal.

Efter några månader i ett kommunalt förråd stod det klart att det fanns goda möjligheter att restaurera verket. Carl Eldhmuseet i Bellevueparken i Stockholm har en förlaga till Simhopparen bland sina samlingar och de gav tillstånd till att den fick användas. Den välkända konservatorn Elisabeth Tebelius Murén har arbetat med den nya armen som tillverkats av Herman Bergmans konstgjuteri och nu ska svetsas fast på verket.

– Det tog ett tag innan vi fick uppdraget och det är därför det dragit ut lite på tiden, säger hon. Processen att göra en sådan här renovering är tidsödande.

För att kunna komplettera den skadade skulpturen, krävs en gjutmodell till bronsgjutaren av den vänstra armen.Det bästa alternativet är att göra en form på Carl Eldhs originalskulptur om den inte riskerar att skadas av formtagningen.Det innebär att en tunn silikonform trycks på originalet. Som stöd byggs en gipskappa i två delar utanpå. Formen görs så tunn som möjligt för att inte belasta modellen för mycket, berättar Elisabeth Tebelius Murén.I formen gjuts en massiv modell i alabastergips som lämnas till bronsgjutaren.Materialen gör att hantverksspår och eventuella fingeravtryck överförs till avgjutningen och den nya armen i brons kan visa samma yta som den ursprungliga armen.Att passa in den nya armen på den skadade skulpturen, är en grannlaga uppgift för bronsgjutaren.

– Det här är inget arbete som kan ske snabbt utan det viktiga är att det görs riktigt och får ta tid, säger hon. Hos gjutaren har man jämnat till ”såret” på vänsterarmen för att den nya delen ska kunna passas in på bästa sätt.Elisabeth Tebelius Murén berättar att det inte är ovanligt att skulpturer vandaliseras eller till och med stjäls. Men även om originalet är helt försvunnet finns oftast möjligheter att göra en likadan.

För säkerhets skull görs nu också förstärkningar inuti skulpturen, som gör att det inte ska kunna förstöras lika lätt igen.

Simhopparen snöpligt paketerad efter vandaliseringen förra året.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Simhopparen snöpligt paketerad efter vandaliseringen förra året.

Simhopparen har varit utsatt för allehanda hyss genom åren, oftast i samband med att gymnasieskolorna i Kalmar busar med varandra. Men aldrig har det varit i den omfattningen som den 20 april.