Självförsörjande bostäder i fokus

Kalmar Artikeln publicerades
Mikael Strömberg, Jesper Danielsson och Magnus Björkegren från Smart Village Sweden höll i informationsträffen.
Foto:Andreas Bendroth
Mikael Strömberg, Jesper Danielsson och Magnus Björkegren från Smart Village Sweden höll i informationsträffen.

Ett bostadsområde där du producerar din egen el, har din egen matodling och där du delar allt från bil till gräsklippare med din granne. Det kan om bara några år bli verklighet i Kalmarområdet.

Ett hållbart boende är något som varit på tapeten de senaste åren. Bilpooler, passivhus och generationsboende är bara några exempel på nya begrepp som har kommit. Men det är sällan man kanske har hört dem i ett och samma sammanhang. Det är något bostadsprojektet Smart Village vill ändra på.

På måndagskvällen höll man en informationsträff på Porten Café & Restaurang angående planerna på ett helt nytt innovativt och hållbart bostadsområde i Kalmarområdet.

– Det handlar om att bygga 50-80 boenden, hus och lägenheter, med stort fokus på ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbara lösningar och där man jobbar mot självförsörjning, säger Jesper Danielsson, ordförande i den ekonomiska föreningen Smart Village Sweden som jobbar med projektet.

  Han har själv bott tidigare i en kooperativ hyresrättsförening i Malmö med liknande koncept.

  – Vi hade solceller på taket och gemensam odling. Tanken med Smart Village är dock att ta det ett steg längre och väva in alla delar i det här för att kunna bli så självförsörjande som möjligt.

  – Men det handlar inte om att vi helt ska isolera oss utan vi vill också hitta olika aktörer att samarbeta med. Vad det gäller mat och odling till exempel så kan det handla om att samarbeta med lokala bönder, säger Magnus Björkegren, initiativtagare till Smart Village Sweden.

  I dagsläget för man en dialog med både Kalmar och Mörbylånga kommun och man hoppas snart på en avsiktsförklaring med någon av kommunerna.

  – Målet är att vi ska ha vårt första bostadsområde klart någon gång 2020-2022. Tanken är att jobba med flera olika byggaktörer för att projektet inte ska bli sårbart, säger Magnus Björkegren.

  Varför är det här viktigt?

  – För att planeten ska må bra och för att vi ska må bra. Det är mycket prat om de här frågorna, men det måste hända något i praktiken också.