Sju gånger så dyrt att spela på Fredriksskans

Kalmar Artikeln publicerades
Gyllene tider spelade på Fredriksskans 2013.
Foto: Mattias Rubin
Gyllene tider spelade på Fredriksskans 2013.

Två giganter, skilda priser: Benny Andersson fick betala 10 000 kronor för Skälby, Gyllene Tider betalar det sjudubbla för att på måndag spela på Fredriksskans.

Trots den högre summan är det inte någon vinst för kommunen, utan det är hotellen och krogarna som ska gynnas, förklarar Destination Kalmar.

Nyligen spelade Benny Anderssons orkester på Skälby.

BAO spelade nyligen på Skälby.
Foto: Ida Fältander
BAO spelade nyligen på Skälby.

Med 5 000 förväntade besökare innebär det att i runda slängar 2,5 miljoner kronor i biljettintäkter rullar in till förre Abba-medlemmens orkester.

Hyran till Kalmar kommun var 10 000 kronor.

För Gyllene Tider var priset ett annat. När de med sina förväntade 15 000 besökare ställer sig på det anfrätta Fredriksskans, så kostar det bandet 70 000 kronor, som de ska betala till Kalmar kommun.

Intäkterna är å andra sidan vitt skilda. En ståplatsbiljett till Gyllene Tider kostar 670 kronor, och lyckas de sälja ut Fredriksskans kan Gessle och hans gäng ta in drygt 10 miljoner kronor på en kväll i biljettförsäljning. Det finns även alkohol- och matförsäljning, samt försäljning av turnétröjor och annan merchandise.

Varför är det så olika priser för artisterna?

– Vad gäller den aktuella frågan om Fredriksskans 70 000 kronor kontra Skälby 10 000 kronor så beror skillnaden på att Fredriksskans är en större och mer central arena där det dessutom finns mycket mera på plats av de faciliteter arrangörerna behöver som toaletter, el, omklädning/backstage, inhägnad och så vidare. Dessa saker måste arrangören själv lösa och bekosta själva på exempelvis Skälby, förklarar Destination Kalmars evenemangschef Pär Israelsson.

Enligt Kalmar kommun är också maxtaxan för Skälby 47 000 kronor, men då gäller det för hela området.

Under Benny Anderssons framträdande användes bara en fjärdedel av ytan.

Några större pengar blir det inte över för kommunen, ens när Gyllene Tider öppnar plånboken.

– Vi på Destination Kalmar hjälper kultur- och fritidsförvaltningen med avtal och samordning av konserter på Fredriksskans. Det som ingår i de 70 000 kronor vi tar för arenan är nästan uteslutande kostnadstäckning för iordningsställande, personalkostnader och återställning som kommunen har i samband med konserterna.

Att hålla ner priset gör artisterna glada.

– Staden vill ha ett gott värdskap gentemot arrangörerna med rimliga avgifter beroende på arena, plats och kapacitet.

Vinnarna finns i stället bland hotellen och krogarna.

– Den stora ekonomiska vinningen är såklart turistekonomisk via intäkter till staden från hotellövernattningar, restaurangbesök med mera. En konsert med Gyllene Tider exempelvis fyller hotellen och innebär stora intäkter för besöksnäringen i stort, förklarar Israelsson.

Gyllene Tider har för övrigt fyllt hotellen två gånger, eftersom den första konserten strax innan den skulle äga rum blev inställd på grund av sjukdom.