Smart matnätverk blev välbesökt

Kalmar Artikeln publicerades
REKO-ring Kalmar lockade många konsumenter och producenter av närproducerad mat till Skälby på torsdagskvällen.
Foto: Anton Hansson
REKO-ring Kalmar lockade många konsumenter och producenter av närproducerad mat till Skälby på torsdagskvällen.

REKO-ring Kalmar är ett arrangemang som underlättar för både konsumenter och producenter att handla närproducerad mat. På torsdagskvällen var det femte gången det anordnades och köerna ringlade sig långa.

En kvart innan träffen egentligen skulle börja var grusplanen intill Skälby loge redan full av människor och bilar med öppna bakluckor. För den oinvigde skulle det kunna uppfattas som en bakluckeloppis, men i själva verket är det betydligt mer genomtänkt än så.

En REKO-ring är ett koncept som startade i Finland med en fransk förlaga. REKO står för 'rejäl konsumtion' men är givetvis också en anspelning på ordet reko som är slang för hederlig eller pålitlig.

Konceptet innebär i all sin enkelhet att konsumenter och producenter av närproducerad mat samlas för att handla, men till skillnad från en matmarknad har konsumenterna redan innan gjort beställningar och betalat.

– På en vanlig marknad är det svårt för producenterna att veta hur mycket de kan tänkas sälja, vilket kan innebära en del svinn. Här vet de precis eftersom allting redan har beställts och betalats, säger Sofia Carlström, som tillsammans med Anna Tuväng är initiativtagare till REKO-ring Kalmar.

REKO-ring Kalmar

Förutom att strömlinjeforma säljprocessen för producenterna är REKO-ringen även smidigt för konsumenterna, då de har möjlighet att köpa mycket och olika typer av närproducerad mat på samma gång, istället för att behöva ta sig till de olika producenterna.

Sofia Carlström och Anna Tuväng började med projektet i somras och har sedan dess hunnit organisera fem möten.

– Jag har en bekant från Lidköping som gjorde det där. När jag träffade Anna och pratade om det och hon gillade konceptet. Så vi drog igång det i slutet av sommaren. Vi tycker det är jätteroligt och vill gärna att det ska fortsätta och växa, säger Sofia Carlström.

Någon brist på engagemang har det inte varit tal om. Gruppen har i skrivande stund nära 2 000 medlemmar och över 100 producenter.

På grusplanen strömmar det in människor. De letar upp producenterna och berättar vad de beställt, varpå producenterna bockar av det i listan och lämnar över varorna. Grönsaker, ägg, kött, och bakelser är en bråkdel av alla varor som byter ägare i takt med att solen sakta går ner bakom Skälby.

– Det är första gången vi är här. Jag fick höra om det på Kalmarsundsveckan faktiskt, säger Elin Brate som har famnen full av ägg.

När undertecknad lämnar grusplanen är det fortfarande långa köer till några av bakluckorna.